Reisverzekering

Bagageverzekering diefstal

Wat vergoedt mijn verzekering bij bagagediefstal?

Diefstal van je bagage is natuurlijk erg vervelend, maar met een goede kort- of doorlopende reisverzekering kun je ervoor zorgen dat het je vakantie niet hoeft te verpesten.

Bagage verzekeren - Eigen risico

De dekking reisverzekering bagage verschilt per verzekeraar. Zo hanteren sommige verzekeraars een eigen risico van 50 tot 100 euro per gebeurtenis. Dit betekent dat je, als (iets uit) je bagage gesloten wordt, je de eerste 50 tot 100 euro van de schade zelf moet betalen. Je kunt via de vergelijkingsmodule van Geld.nl bekijken welke reisverzekeraars een eigen risico hanteren en welke dit niet doen.

Bagage verzekering - Maximumbedrag

Behalve een eventueel eigen risico, zit er ook altijd een maximumbedrag aan de bagagedekking. Verzekeraars hanteren een maximale vergoeding voor de totale bagage en daarnaast nog enkele maxima voor bepaalde goederen, zoals laptop of fotocamera’s. Check dus voor je de reisverzekering afsluit of de verzekering wel voldoende dekking biedt om de spullen die jij mee wilt nemen op reis te kunnen vergoeden.

Let op: reisverzekeringen vergoeden op basis van dagwaarde. Dagwaarde wil zeggen dat er wordt gekeken naar wat de spullen die zijn gestolen waard waren op het moment dat ze zijn gestolen. Een iPad van 2 jaar oud is bijvoorbeeld minder waard dan een nieuwe.

Diefstal bagage - Wat moet ik doen?

Zodra je merkt dat je bagage is gestolen of vermist, dien je zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie en je reisverzekeraar op de hoogte te stellen. Vervolgens moet je een schadeformulier invullen. Dit formulier kun je meestal downloaden op de website van je verzekeraar. Het ingevulde formulier stuur je met een bewijs van aangifte en eventuele bonnetjes van de gestolen artikelen op naar je reisverzekeraar.

Het is vooral belangrijk dat je snel opmerkt dat er iets van je is gestolen en direct contact opneemt met je verzekeraar. Check dus bijvoorbeeld regelmatig tijdens je vakantie of je alles nog hebt. Ook bij aankomst en bij thuiskomst is het belangrijk om zo snel mogelijk je bagage te controleren. Zo merk je het snel op als er iets gestolen is.

Bagageverzekering - Krijg ik altijd een vergoeding?

Reisverzekeraars hanteren strengere criteria bij het beoordelen of je een vergoeding krijgt bij diefstal van je bagage. Dit komt omdat er veel gefraudeerd wordt. De verzekeraar kijkt bijvoorbeeld of je voorzichtig genoeg bent geweest. Heb je je bagage bijvoorbeeld achtergelaten in een niet afgesloten voertuig of zodanig dat de koffer in het zicht lag, dan krijg je geen vergoeding. Ook wordt er verwacht dat je kostbare spullen bij je draagt of in een kluis in het hotel opbergt.

Let op: voor geld en cheques gelden afwijkende regels! Lees meer hierover in het artikel Contant geld reisverzekering.

Als de verzekeraar beoordeelt dat je recht hebt op een vergoeding, dan krijg je de bagage vergoed naar dagwaarde, eventueel met aftrek van het eigen risico. Omdat vergoed wordt op basis van dagwaarde, kan het voorkomen dat je niets of maar een heel klein deel vergoed krijgt als je in je bagage alleen maar spullen hebt zitten die al wat ouder zijn.

Reisverzekeringen vergelijken?Vergelijk nu het grootste aanbod reisverzekeringen op Geld.nl! Sluit eenvoudig online de verzekering met de laagste premie af en bespaar tot wel 150 euro per jaar! Reisverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten