Biedt je reisverzekering dekking bij een negatief reisadvies?
Negatief reisadvies reisverzekering
Stel je voor: je boekt een reis naar een mooie vakantiebestemming. Daarna gebeurt er iets in het land, bijvoorbeeld een natuurramp of een terroristische aanslag. Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft vervolgens een negatief reisadvies voor het land af. Je reisverzekering vergoedt niet alle schades als je alsnog afreist naar het land met een negatief reisadvies. In dit artikel lees je precies wat je reisverzekering wel en niet vergoedt in deze situatie.
Kleurcodes verschillende reisadviezen
Sinds de wereldwijde coronapandemie geeft het Ministerie van Binnenlandse zaken de reisadviezen aan met kleurcodes. Dit betekenen de kleurcodes bij de verschillende reisadviezen:
- Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s. De veiligheidssituatie in het land is vergelijkbaar met die in Nederland.
- Geel: Er zijn enkele veiligheidsrisico’s.
- Oranje: Er zijn veiligheidsrisico’s, reis alleen als het echt niet anders kan.
- Rood: Niet reizen, de veiligheidsrisico’s zijn te groot.
Let op: een reisadvies is een dringend advies. Het is niet verboden om af te reizen naar een land met een geel, oranje of rood reisadvies. Als je op reis gaat naar een land met negatief reisadvies heeft dit wel gevolgen voor je reisverzekering én annuleringsverzekering.
Wat vergoedt reisverzekering bij negatief reisadvies?
Als je afreist naar een land met een negatief reisadvies, vergoedt je reisverzekering vaak wel schades die niets met het reisadvies te maken hebben. Bijvoorbeeld als je koffer gestolen wordt. Schades die door de onveilige situaties in het land komen, vergoedt je reisverzekering niet. Bijvoorbeeld als er een hevige bosbrand in het land woedt die zich uitbreidt, waardoor je niet op je bestemming kunt blijven en naar een andere verblijf locatie gaat.
Kom je in het land zelf in de problemen en moet je elders verblijven of eerder terugreizen naar Nederland? Ook repatriëring wordt meestal niet vergoed door je reisverzekering.
Annuleren bij negatief reisadvies
Heb je een vakantie geboekt naar een land waarvoor het Ministerie van Buitenlandse Zaken daarna een negatief reisadvies afgeeft? Dit is meestal geen geldige reden voor je annuleringsverzekering. Neem contact op met je reisorganisatie of met het Calamiteitenfonds. Soms kun je je reis kosteloos omboeken naar een ander (veilig) land.
Ben je op reis en verandert het reisadvies voor dat land terwijl je er bent? Ook dan kan het Calamiteitenfonds je verder helpen.
Op de hoogte blijven van reisadviezen
Op de website van Nederlandwereldwijd bekijk je alle actuele reisadviezen voor de verschillende landen. Download ook de Reisapp van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Met deze app kun je meldingen instellen voor jouw vakantieland. Zo krijg je direct een melding op je gsm als het reisadvies voor jouw bestemming verandert.