Wat vergoedt je reisverzekering bij diefstal?
Stel je voor: je gaat tijdens je vakantie uiteten of een avondje uit. Bij terugkomst in je hotelkamer kom je erachter dat je camera en dure zonnebril gestolen zijn. Dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig vergoedt je reisverzekering schade door diefstal in de meeste gevallen. In dit artikel lees je precies wat je reisverzekering wel en niet vergoedt bij diefstal. Ook geven we je tips voor als je te maken krijgt met diefstal tijdens je vakantie.
1. Voorkom diefstal tijdens je vakantie
Een reisverzekering afsluiten is een goed idee als je op vakantie gaat. Je kunt helaas niet altijd voorkomen dat je kostbare spullen gestolen worden tijdens je vakantie. Wel kun je de kans op diefstal tijdens je reis zo klein mogelijk maken. Laat kostbare spullen zoals een fotocamera, smartphone of tablet nooit onbeheerd achter in je auto, caravan of hotelkamer. Maak in een hotel gebruik van een kluisje of houd kostbaarheden bij je. Laat je je spullen onbeheerd achter en worden ze gestolen? Dan vergoedt je reisverzekering de kosten meestal niet.
2. Diefstal tijdens je reis? Doe direct aangifte
Worden je spullen toch gestolen tijdens je reis? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie, het liefst direct wanneer je de diefstal opmerkt. Neem ook een kopie van het proces verbaal mee na de aangifte. Je hebt een bewijs van diefstal nodig voor de verzekeraar. Als je geen bewijs hebt dat je spullen zijn ontvreemd, vergoedt je verzekering de gestolen spullen niet.
3. Meld de diefstal bij je reisverzekering
Meld de diefstal van je spullen ook zo snel mogelijk bij je reisverzekering. Dit doe je door het online schadeformulier in te vullen. Neem ook telefonisch contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Vergeet geen bewijsstukken mee te sturen, zoals een kopie van het proces verbaal. Wacht niet met het melden van de schade tot je weer thuis bent, maar doe dit direct.
4. Dekking reisverzekering bij diefstal
Wat je reisverzekering wel en niet vergoedt bij diefstal, hangt onder meer af van de dekking van je polis en de voorwaarden van de verzekeraar. Lees dus goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering door om precies te weten wat er wel en niet wordt vergoed. De meeste verzekeraars vergoeden geen:
- Diefstal van bezittingen waar je zelf niet goed op hebt gelet. Denk aan een telefoon die je in een restaurant op tafel hebt laten liggen terwijl je zelf het toilet bezocht.
- Diefstal van spullen uit een hotelkamer die niet goed is afgesloten. Vaak eist de verzekeraar daarnaast dat je spullen goed opgeborgen moeten zitten in een kluis of afsluitbare koffer.
- Diefstal uit een auto, camper, caravan of tent zonder sporen van inbraak. Ook vergoedt de verzekeraar geen schade door diefstal uit een voertuig dat niet was afgesloten.
- Diefstal tijdens een reis naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
5. Reisverzekering en maximale vergoeding bij diefstal
In sommige gevallen geldt er een maximale vergoeding bij diefstal tijdens je vakantie. Lig je bijvoorbeeld te slapen in je tent en worden er spullen gestolen? Dan krijg je vaak maximaal 500 euro vergoed. Voor veel spullen geldt bovendien een maximumbedrag. De verzekeraar vergoedt diefstal van contant geld bijvoorbeeld meestal maar tot 250 euro. Bovendien betaal je vaak een eigen risico bij je reisverzekering. Dit voorkomt dat mensen elke kleine schade melden bij de verzekeraar. In de polis van je reisverzekering vind je hoe hoog jouw eigen risico is.
6. Kies de reisverzekering die bij jou past
Ga je binnenkort op reis? Neem dan je reisverzekering nog eens goed onder de loep. Als je nog geen reisverzekering hebt, ga dan verzekeringen vergelijken om de goedkoopste reisverzekering voor jouw situatie te vinden.