Wat vergoedt je reisverzekering voor medische kosten?
Als je je vakantie boekt, sta je er misschien niet altijd bij stil dat je ziek kunt worden op je reisbestemming. Toch gebeurt het soms dat je tijdens je verblijf in het buitenland ziek wordt of een ongeval krijgt. Je zorgverzekering vergoedt sommige medische kosten die je in het buitenland maakt. Deze vergoeding is soms te laag, waardoor je alsnog een deel van de medische kosten betaalt. Je verzekert jezelf tegen hoge medische kosten met een aanvullende zorgverzekering of een speciale dekking op je reisverzekering.
Hoe werkt vergoeding medische kosten tijdens reis?
Er zijn twee opties om je zo goed mogelijk te verzekeren tegen onverwachte medische kosten in het buitenland:
- Een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
- Een reisverzekering afsluiten met de dekking geneeskundige kosten.
Reisverzekering met speciale dekking voor medische kosten
Je kunt je ook verzekeren tegen hoge medische kosten op reis door te kiezen voor een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten. Een reisverzekering verzekert je tegen materiele schade en letselschade gedurende je reis en verblijf in het buitenland.
Een reisverzekering dekt ook de niet-medische kosten bij een ziekenhuisopname in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan reis- en verblijfkosten. Het is zelfs mogelijk het eigen risico van de zorgverzekering te declareren. Ook is er geen maximum aan de dekking voor geneeskundige kosten, dus ook niet als je in een privékliniek bent behandeld.
Let op! Ga je op wintersport? Dan heb je een speciale wintersportdekking bij je reisverzekering nodig. Als je tijdens je vakantie een gevaarlijke sport (zoals bijvoorbeeld bergbeklimmen, abseilen of raften) beoefent, dan heb je ook een dekking voor gevaarlijke sporten nodig. Mocht je dit zijn vergeten en er gebeurt iets tijdens het uitoefenen van deze sport, ben je niet volledig verzekerd.
Welke medische kosten vergoedt je zorgverzekering tijdens je reis?
Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt of ziek wordt, vergoedt je zorgverzekering veel medische kosten. Heb je alleen een basisverzekering, dan vergoedt de zorgverzekeraar medische kosten maximaal tot het tarief dat de behandeling in Nederland kost. In het buitenland kan je behandeling echter duurder zijn, waardoor je een deel van de medische kosten zelf moet betalen.
In landen als Turkije, de Verenigde Staten, Oostenrijk, Brazilië, Gambia, Zwitserland of de Scandinavische landen valt de zorg vaak duurder uit dan in Nederland. Word je in één van deze landen ziek? Dan vergoedt alleen je basisverzekering waarschijnlijk niet genoeg om de medische kosten te dekken.
Pas ook op met behandelingen in privéklinieken in het buitenland. In landen als Griekenland en Spanje belanden toeristen regelmatig in zo’n privékliniek. Je kunt je voorstellen dat de kosten van deze privéklinieken een stuk hoger zullen zijn dan de kosten van een behandeling in een staatsziekenhuis. Als je alleen een basisverzekering voor zorg hebt, moet je de kosten boven het Nederlandse tarief zelf betalen.
Aanvullende zorgverzekering medische kosten buitenland
Je kunt medische kosten tijdens je reis verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. De dekking is wel beperk: je zorgverzekeraar vergoedt niet altijd alle bijkomende medische kosten. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van gezinsleden, terugkeer naar Nederland of noodhulpverlening.
Een voordeel aan een aanvullende verzekering voor medische kosten in het buitenland is dat je geen extra losse verzekering nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat je een aanvullende zorgverzekering niet gedurende het hele jaar kunt afsluiten én dat je het eigen risico moet betalen.
Overzicht reisverzekering of zorgverzekering bij medische kosten
Vergoeding basisverzekering zorg | Vergoeding aanvullende zorgverzekering | Vergoeding reisverzekering met medische kosten dekking |
Vergoeding spoedeisende medische kosten tot 100% Nederlands tarief | Spoedeisende hulp tot 200% Nederlands tarief | Spoedeisende zorg en daaruit voortvloeiende kosten (bijvoorbeeld medisch vervoer naar Nederland, ook als je niet moet worden opgenomen in een zorginstelling). |
Niet-spoedeisende hulp tot 100% Nederlands tarief (toestemming zorgverzekeraar nodig). | Niet-spoedeisende zorg, vooraf afgestemd (via alarmcentrale) met de zorgverzekeraar | Niet-spoedeisende, planbare zorg in het buitenland onder bepaalde voorwaarden en na toestemming van je zorgverzekeraar. |
Medisch vervoer naar Nederland als je moet worden opgenomen in een zorginstelling | Soms wordt het eigen risico en eigen bijdragen van de zorgverzekering vergoed. |
Medische hulp nodig in het buitenland
Heb je medische hulp nodig in het buitenland? Neem dan altijd eerst contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn. Zo voorkom je dat je onnodige hoge kosten maakt.
Belangrijk! Ga je op reis? Vergeet de EHIC niet! DE EHIC (European Health Insurance Card) is een zorgpas waarmee je recht hebt op spoedeisende hulp in het buitenland. Hiermee kan je in de meeste Europese landen en in Australië medische zorg krijgen zonder dat je deze zelf hoeft voor te schieten. Bij sommige zorgverzekeraars ontvang je de EHIC automatisch, bij anderen moet je deze zelf aanvragen.