Klantenservice
Reisverzekering

Reisverzekering Nederland

Heb ik een reisverzekering nodig als ik vakantie in Nederland vier?

Blijf jij deze zomervakantie in Nederland? Denk dan goed na over een reisverzekering echt nodig is. Veel mensen denken dat een reisverzekering bij een vakantie in Nederland niet nodig is. In sommige gevallen kan zo’n verzekering echter wel nuttig zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt bepalen of een reisverzekering bij een vakantie in Nederland voor jou verstandig is.

Reisverzekering in Nederland nodig?

Een groot deel van de dekkingen die in een reisverzekering zitten, zijn als je in Nederland blijft al gedekt door andere verzekeringen. Word je bijvoorbeeld ziek op vakantie of moet je naar het ziekenhuis, dan worden de medische kosten gewoon vergoed door je Nederlandse zorgverzekering. Daarvoor hoef je dus ook geen reisverzekering af te sluiten.

Daarnaast zijn je spullen in je vakantiewoning of caravan (als die goed afgesloten is), gewoon verzekerd via je inboedelverzekering. Wel kennen sommige inboedelverzekeringen een maximale periode voor deze dekking. Als je vakantie namelijk langer duurt dan deze periode, kan het alsnog verstandig zijn een reisverzekering af te sluiten. Wil je dat je spullen ook onderweg en bij dagjes weg verzekerd zijn? Overweeg dan een buitenshuisdekking bij je inboedelverzekering.

Annuleringsverzekering in Nederland

In de meeste gevallen is een reisverzekering bij een vakantie in Nederland dus overbodig. Wel kan het verstandig zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten voor een vakantie in Nederland. Hiermee verzeker je je tegen de kosten als je onverwacht je vakantie moet annuleren of je verblijf voortijdig moet beëindigen.

Als je verder in dat jaar niet op vakantie gaan en minder dan 45 dagen wegblijft, is een kortlopende annuleringsverzekering de beste optie. Ga je in hetzelfde jaar ook nog een keer in het buitenland op vakantie dan kan een doorlopende annuleringsverzekering voordeliger zijn.

Update in verband met Corona (d.d. 7 juli 2020). Sinds de Corona-uitbraak in maart 2020 gelden bij annuleringsverzekeringen beperkingen voor de dekking. Als je annuleert om een reden die te maken heeft met Corona,  bieden de meeste verzekeraars geen vergoeding als je de reis hebt geboekt na 11 maart 2020.

Reisverzekering Nederland – Kortlopend of doorlopend?

Als je toch besluit een reisverzekering af te sluiten voor een vakantie in Nederland, kun je kiezen tussen een doorlopende of kortlopende reisverzekering. Ook hierbij geldt dat als je dat jaar niet nogmaals op vakantie gaat, een kortlopende verzekering meestal voordeliger is.

Ben je van plan om buiten je vakantie in Nederland ook nog een reis te maken naar het buitenland, dan kan een doorlopende reisverzekering afsluiten verstandig zijn.

Let wel: bij een doorlopende reisverzekering kun je meestal niet voor een dekking specifiek gericht op Nederland kiezen. Maar als je kiest voor een Europa- of werelddeking valt Nederland daar natuurlijk ook gewoon onder.

Kortlopende reisverzekering Nederland - BeNeLux

Kies je voor een kortlopende reisverzekering met Nederland dekking, dan is deze vaak ook geldig in België en Luxemburg. Soms alleen voor een periode van 24 uur. Dat kan handig zijn als je tijdens je vakantie een dagje naar deze buurlanden gaat.

Een reisverzekering voor Nederland is meestal niet geldig voor dagjes weg in eigen land. Om voor dekking in aanmerking te komen, moet er minstens één overnachting in het verblijf zitten. Een weekendje naar het strand of naar de Veluwe valt dus weer wel onder de reisverzekering met Nederlanddekking.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod reisverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende reisverzekering tegen de laagste premie. Reisverzekering vergelijken
;