Contact

Reisverzekering declareren

Hoe moet je schade bij je reisverzekering claimen?

Als je tijdens je vakantie schade krijgt aan je bagage of deze wordt gestolen, dan kun je de schade proberen te claimen bij je kort- of doorlopende reisverzekering. Maar hoe doe je dat? In onderstaand artikel lees je alles over reisverzekering schade declareren.

Schade reisverzekering claimen met schadeformulier

Allereerst is het belangrijk dat wanneer je schade lijdt, je dit zo snel mogelijk meldt bij je reisverzekeraar. Je kunt dit doen door telefonisch contact op te nemen met je reisverzekering. Wacht bij voorkeur niet totdat je thuis bent met het indienen van de claim. Je kunt de schadeclaim indienen door een schadeformulier van de reisverzekeraar in te vullen en eventuele kopieën van aankoopbewijzen mee te sturen.

Bij de meeste verzekeraars kun je het schadeformulier downloaden vanaf de website, maar het is zeker ook verstandig om te zorgen dat je een papieren versie van het formulier bij je hebt op vakantie. Is het niet mogelijk om ter plekke het schadeformulier in te vullen, meld de schade dan in elk geval alvast telefonisch bij je reisverzekeraar.

Andere schades claimen reisverzekering

Moet je tijdens je vakantie buitengewone kosten maken als gevolg van een onvoorzien voorval, bijvoorbeeld omdat je onverwacht langer moet blijven op je vakantie? Dan kun je deze ook declareren bij je reisverzekering via het schadeformulier.

Krijg je tijdens je vakantie te maken met medische kosten of een ongeval. Dan kun je het beste direct contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je dan direct helpen met het in gang zetten van het hulpverleningstraject en kunnen je vertellen hoe je de kosten kunt claimen en waar je recht op hebt.

Reisverzekering declareren is nog geen vergoeding

Zodra het schadeformulier bij de verzekeraar binnen is, gaat deze beoordelen of de claim terecht is en hoeveel ze gaat uitkeren. Of je recht hebt op een vergoeding hangt af van de schade, de polisvoorwaarden van je verzekering en de omstandigheden waarin de schade is ontstaan.

Reisverzekeraars verwachten dat je zelf de nodige voorzichtigheid in acht hebt genomen en je bagage bijvoorbeeld niet onbeheerd hebt achtergelaten. Ook als je de bagage hebt achtergelaten in je auto kan het zijn dat je niet vergoed krijgt, zelfs als de auto was afgesloten.

Dat reisverzekeraars zo kritisch zijn als het gaat om claims bij bagage, komt doordat er veel gefraudeerd wordt. Mensen claimen bijvoorbeeld ten onrecht diefstal van een camera, telefoon of laptop. Daarom zijn verzekeraars bij bagageclaims extra alert.

Reisverzekering claimen - Bewijsstukken

Om de afhandeling van de claim te versnellen is het belangrijk dat je de benodigde bewijsstukken aan je verzekeraar kunt leveren. Doe daarom bij diefstal altijd aangifte bij de politie in het land waar je verblijft. Het proces verbaal dat zij opmaken, kan als bewijsstuk dienen voor de verzekeraar. Kun je geen aangifte doen of wil de politie geen proces verbaal opmaken, dan kun je de reisbegeleider of –organisator ook vragen een schriftelijke verklaring op te stellen. Zijn er getuigen? Noteer dan hun contactgegevens.

Je kunt natuurlijk ook zelf foto’s maken van de situatie of schade om voor de verzekeraar duidelijker te maken onder welke omstandigheden de schade of diefstal plaatsvond.

Moet je kosten maken als gevolg van de schade of diefstal van je bagage? Bijvoorbeeld voor nieuwe kleren of voor een taxi naar het politiebureau om aangifte te doen? Bewaar hier dan bonnetjes van. Deze kosten kun je vaak ook weer claimen bij je reisverzekeraar.

Wist je dat…
Je op Geld.nl het grootste aanbod reisverzekeraars vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende reisverzekering  tegen de laagste premie en ga je met een gerust hart op reis! Reisverzekering vergelijken
;