Klantenservice
Reisverzekering

Vlucht geannuleerd

Wat als je vlucht wordt geannuleerd?

Wanneer een luchtvaartmaatschappij je vlucht annuleert, biedt zelfs een goede kort- of doorlopende reisverzekering geen uitkomst. Dit komt omdat reisverzekeringen pas ingaan wanneer een reis daadwerkelijk is begonnen (en niet voor vertrek). De verantwoordelijkheid ligt in geval van annulering bij de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie en niet bij de reisverzekeraar.

Vlucht geannuleerd, wat nu?

Of je nu over een annuleringsverzekering beschikt of niet, je hebt een aantal rechten wanneer een luchtvaarmaatschappij je vlucht annuleert. Je hebt in dat geval de keuze uit twee mogelijkheden: of je vraagt je geld terug, of je vraagt om een ander, vervangend ticket. Bovendien kun je in sommige gevallen een schadevergoeding claimen.

Vlucht geannuleerd - Geld terug

Indien je ervoor kiest om je geld terug te vragen, dan moet een luchtvaartmaatschappij dit binnen zeven dagen aan jou terug betalen. Neem hiervoor direct na annulering contact op met de luchtvaartmaatschappij.

Vervangend vliegticket bij vlucht gecancelled

Mocht je er voor kiezen om een vervangend vliegticket te nemen, dan is de vliegmaatschappij verplicht je verzorging aan te bieden totdat de nieuwe vlucht vertrekt. Dat betekent dat ze moeten zorgen voor eten en drinken en dat je recht hebt op twee gratis telefoongesprekken, faxberichten of e-mails. Informeer bij de vliegmaatschappij hoe je deze verzorging kunt claimen. Moet je in een hotel overnachten omdat je gebruik maakt van een vervangend ticket? Dan worden ook deze kosten (inclusief vervoer van en naar het vliegveld) vergoed.

Vlucht geannuleerd vergoeding

Soms kun je bij annulering ook aanspraak maken op een financiële vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand die gevlogen moet worden. Hoeveel je kunt claimen en hoe je dit doet, vind je in het artikel ‘Vlucht vertraagd’.

Wanneer je een vervangend vliegticket accepteert kan het zijn dat de vertraging beperkt blijft. In sommige gevallen heb je dan recht op slechts 50 procent van het wettelijke compensatiebedrag. Dit is het geval wanneer je vervangende vlucht met een bepaalde vertraging (ten opzichte van je oorspronkelijke vluchttijd) aankomt. Je hebt recht op de helft van het wettelijke compensatiebedrag bij een vertraging van:

  • minder dan 2 uur bij vluchten korter dan 1500 km.
  • minder dan drie uur bij vluchten van meer dan 1500 km binnen de EU en alle andere vluchten tussen de 1500 km en 3500 km.
  • minder dan vier uur in alle overige gevallen.

Voorbeeld: Je vlucht van 15.00 uur is geannuleerd. Je kiest voor een vervangend vliegticket. De ‘nieuwe’ vlucht vertrekt om 16.30 uur. De vliegreis is korter dan 1500 km.
Omdat de vertraging van je reis beperkt is gebleven tot minder dan 2 uur (bij een vlucht korter dan 1500 km), maak je aanspraak op 50 procent van het compensatiebedrag.

Vlucht geannuleerd overmacht

In uitzonderlijke situaties is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht om een schadevergoeding uit te keren. Dit is het geval als de vlucht door overmacht is geannuleerd. Voorbeelden van overmacht zijn hevige sneeuwval, terroristische acties en een vulkaanuitbarsting.

Ook wanneer de luchtvaartmaatschappij je ruim van tevoren (minimaal twee weken voor de reis) op de hoogte brengt van een annulering, maak je geen aanspraak op een schadevergoeding. Je kunt in dat geval natuurlijk wel je geld terug vragen of een vervangend ticket nemen.

Bespaar eenvoudig op je reisverzekering!Vergelijk nu het grootste aanbod reisverzekeringen op Geld.nl! Sluit eenvoudig online de verzekering met de laagste premie af en bespaar tot wel 150 euro per jaar! Reisverzekering vergelijken
;