Reisverzekering

Vlucht overboekt

Wat als je vlucht is overboekt?

Is jouw vliegtuig overboekt? Dan kun je bepaalde compensaties eisen. Voor deze compensaties hoef je niet bij je reisverzekering aan te kloppen, want zowel een kort- als doorlopende reisverzekering biedt geen dekking tegen een overboekte vlucht. Je schadeclaim dien je in dit geval bij je vliegmaatschappij neer te leggen.

Vliegtuig overboekt - Vrijwillig afstand

Ben je de dupe van een overboekte vlucht, dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt zelf vrijwillig afstand doen van je plaats, maar het kan ook zijn dat de luchtvaartmaatschappij besluit je niet mee te nemen.

Wanneer een vliegtuig overboekt is, zal de luchtvaartmaatschappij eerst aan de passagiers vragen wie er vrijwillig afstand wil doen van zijn plek. In ruil daarvoor krijg je dan een bepaalde (financiële) compensatie. Daar bovenop heb je recht op een nieuw vliegticket of om het geld van je ticket terug te krijgen.

Vlucht overboekt - Alternatief of terugbetalen

Weigert de luchtvaartmaatschappij jou mee te nemen door plaatsgebrek? Ook dan moet de vliegmaatschappij jou alternatief vervoer aanbieden of je ticket terugbetalen en heb je recht op een financiële vergoeding. Tevens is de luchtvaartmaatschappij dan verplicht om jou verzorging aan te bieden. Dit houdt in dat ze voor een maaltijd en drinken moeten zorgen en dat je recht hebt op twee telefoongesprekken, faxberichten of e-mails. Moet je door de overboeking een nacht in een hotel verblijven? Dan kun je deze kosten, net als de kosten voor het vervoer van en naar het hotel, verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Bewaar dus eventuele rekeningen en bonnen goed, zodat je deze later kunt opsturen naar de luchtvaartmaatschappij.

Tip! Doe je vrijwillig afstand van je plaats of kan je niet me je vlucht mee door plaatsgebrek? Zorg dan dat je ter plekke goede afspraken maakt met de luchtvaartmaatschappij over de afhandeling.

Overboeking vliegtuig – vergoeding

De regels voor het bepalen van vergoedingen zijn vastgesteld in een Europese verordening. In die verordening staan een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding. Deze voorwaarden zijn:

  • Je vliegt vanaf een luchthaven in de Europese Unie (EU), ongeacht de luchtvaartmaatschappij. Of je vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij vanuit een land buiten de EU, met als eindbestemming een luchthaven binnen de EU.
  • Je hebt je op tijd bij de incheckbalie gemeld.

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de vliegafstand. In onderstaande tabel staan de vergoedingen weergegeven.

VliegafstandBinnen de Europese Unie   Buiten de Europese Unie   
Tot 1500 km€250€250
1500-3500 km€400€400
Meer dan 3500   €400€600


De luchtvaartmaatschappij dient de financiële vergoeding binnen zeven dagen te betalen. Mocht je er mee instemmen, dan mogen ze dit ook door middel van reiswaardebonnen betalen.

Besparen op je reisverzekering is nu heel makkelijk!Vergelijk het grootste aanbod reisverzekeringen op Geld.nl! Sluit eenvoudig online de verzekering met de laagste premie af en bespaar tot wel 150 euro per jaar! Reisverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten