Reisverzekering

Vergoeding vertraging vlucht

Krijg je een vergoeding als je vlucht vertraagd is?

Het is een vervelende start van je vakantie: een vertraagde vlucht waardoor je later op je vakantiebestemming arriveert. Zelfs de beste kort- of doorlopende reisverzekering dekt de schade hiervan niet. Je dient namelijk een beroep te doen op de vliegmaatschappij. Om passagiers toch te beschermen en compensatie te bieden, zijn er regels vastgelegd in een Europese verordening.

Deze regels gelden voor alle landen van de Europese Unie (EU) en gaan op in de volgende gevallen:

  • Wanneer je vliegt vanaf een luchthaven in de EU, ongeacht de luchtvaartmaatschappij.
  • Wanneer je vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij vanuit een land buiten de EU, met als eindbestemming een luchthaven binnen de EU.

Als aanvullende eis wordt gesteld dat je op tijd bent ingecheckt en dat de luchtvaartmaatschappij je vlucht bevestigt.

Vertraging vlucht

Mocht je aan deze regels voldoen, dan is je luchtvaartmaatschappij bij bepaalde vertragingen verplicht om je verzorging te bieden. Dat betekent dat de luchtvaarmaatschappij moet zorgen voor eten en drinken (in redelijke verhouding tot de wachttijd) en dat je recht hebt op twee gratis telefoongesprekken, faxberichten of e-mails. Je kunt ter plaatse bij de vliegmaatschappij vragen hoe je deze verzorging kunt claimen.
Zorgt de vertraging ervoor dat je de nacht in een hotel moet doorbrengen? Dan kun je deze kosten verhalen op de luchtvaarmaatschappij. Ook de kosten voor het vervoer van en naar het hotel en vliegveld kun je claimen bij de luchtvaartmaatschappij.

Of je daadwerkelijk recht hebt op deze verzorging hangt af van de vliegafstand en de vertraging:

  • Bij vluchten korter dan 1500 kilometer heb je bij een vertraging van twee uur of langer recht op verzorging.
  • Bij vluchten langer dan 1500 kilometer heb je bij een vertraging van drie uur of langer recht op verzorging.
  • Bij vluchten langer dan 3500 kilometer van of naar een land buiten de EU heb je bij een vertraging van vier uur of langer recht op verzorging.

Wanneer je vlucht meer dan vijf uur vertraging heeft, dan mag je er ook voor kiezen om niet meer te gaan. De luchtvaartmaatschappij is dan verplicht om de kosten van het ongebruikte vliegticket terug te betalen.

Vergoeding vertraging vliegtuig

Indien je minimaal drie uur later dan gepland op je vakantiebestemming aankomt, dan kun je een financiële vergoeding eisen. Ook hier is de hoogte van de vergoeding afhankelijk van de vliegafstand. In onderstaande tabel staan de vergoedingen weergegeven.

Tabel 1: Vergoeding vertraging Binnen de Europese Unie Buiten de Europese Unie
Tot 1500 km €250 €250
1500-3000 km €400 €400
Meer dan 3500 km €400 €600

Wanneer de luchtvaartmaatschappij echter kan aantonen dat er sprake was van overmacht, dan heb je geen recht op een financiële compensatie. Overmacht is een buitengewone omstandigheid die de vliegmaatschappij, ondanks getroffen maatregelen, niet kan voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan hevige sneeuwval, dichte mist of een orkaan.

Vertraging vliegtuig checken

Via de site vlucht-vertraagd.nl kun je, door je vluchtnummer in te vullen, controleren of je recht hebt op een vergoeding. Mocht dit het geval zijn, dan dien je een brief te schrijven naar je luchtvaartmaatschappij. In de brief leg je de situatie uit, beschrijf je je klacht en vraag je om een vergoeding. Uiteraard dien je eventuele rekeningen (bijvoorbeeld de rekening van het hotel) mee te sturen.

Indien de vliegmaatschappij je klacht niet naar wens afhandelt, dan kun je je klacht aan het ‘meldpunt luchtvaartpassagiers’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voorleggen. Zij beoordelen dan of de luchtvaarmaatschappij juist gehandeld heeft en of je recht hebt op een vergoeding. De uitspraak van de ILT is echter niet bindend: de luchtvaarmaatschappij is niet verplicht om je een vergoeding te bieden, ook al stelt het ILT je in het gelijk.

Wanneer het ILT je in het gelijk stelt, maar de luchtvaartmaatschappij je nog steeds geen vergoeding geeft, dan kun je naar de rechter stappen.

Bespaar op je reisverzekering!Vergelijk nu het grootste aanbod reisverzekeringen op Geld.nl! Sluit eenvoudig online de verzekering met de laagste premie af en bespaar tot wel 150 euro per jaar! Reisverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;