Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Belastingvrij schenken aan kind

Waarop letten bij belastingvrij schenken aan kind?

Elk jaar mag je belastingvrij schenken aan je kind of kleinkind. Zo help je je kind bijvoorbeeld met geld sparen of met een bepaalde aankoop. Wel geldt er een maximaal belastingvrij bedrag van 5.515 euro per jaar. Schenk je meer dan het vrijstelde bedrag? Dan betaalt de ontvanger belasting over de schenking. Wel kun je gebruik maken van de eenmalige verhoogde vrijsetlling welke we verderop in dit artikel behandelen.

Tarieven schenk- en erfbelasting 2020
TariefgroepWaarde verkrijgingErfbelastingpercentage
Partners en kinderentot € 126.723
meer dan € 126.723
10%
20%
Kleinkinderentot € 126.723
meer dan € 126.723
18%
36%
Overigtot € 126.723
meer dan € 126.723
30%
40%


Voorbeeld:
Je schenkt je kind 150.000 euro. Over de eerste 5.515 euro betaalt je kind geen belasting. Over de volgende 126.723 euro betaalt hij of zij 10 procent belasting. Over het resterenden deel betaalt je kind 20 procent belasting.

Belastingvrij schenken kinderen – Vrij van recht schenken

Wil je een schenking doen aan je kinderen zonder dat zij de schenkbelasting betalen? Je kunt een schenking doen die vrij is van recht. Dat betekent dat jij de belasting betaalt over de schenking. Kies je voor deze optie, dan vindt de belastingdienst dat je schenking uit twee delen bestaat: de gift zelf en de belasting over de gift. Daarom betaal je niet alleen belasting over de gift, maar ook over de belasting die jij betaalt. Dit is een duurdere manier van schenken, omdat er over een groter bedrag belasting betaald moet worden.

Schenken aan kind – Eenmalige verhoogde vrijstelling regels

Elk kind mag éénmalig een verhoogde vrijstelling krijgen van de schenkbelasting. Hoe hoog deze vrijstelling is, hangt af van de besteding van de schenking. Geeft het kind de schenking uit aan studie of eigen woning, dan is de eenmalige verhoogde vrijstelling hoger dan wanneer het kind een ander doel kiest. Bedenk dus goed wanneer je deze schenking doet, want deze verhoogde vrijstelling geldt eens in het leven van het kind.

Vrijstelling voor schenkingen aan kinderen 2020
Eenmalige schenkingVrijstelling algemeen doelVrijstelling t.b.v. sudie of eigen woning
Kind 18 t/m 39 jaar€ 26.457€ 55.114
Let op beperkingen (art. 33, 33a en 82a SW 1956)€ 103.640


Let op! Voor deze schenkingen moet je altijd aangifte schenkbelasting doen! Ook moet het kind schriftelijk aantonen dat hij/zij het geld in de eigen woning steekt. Bovendien moet je de schenking vastleggen in een overeenkomst, waarin staat dat het kind de schenking binnen drie jaar gebruikt voor de kosten van verbetering of onderhoud van zijn eigen woning.

Belastingvrij schenken aan kleinkind via kind

Als je als opa of oma wil schenken aan kleinkind, betaal je meer schenkbelasting dan wanneer je schenkt aan je kind. De jaarlijkse vrijstelling voor schenken aan je kleinkind ligt op 2.208 euro. Daarna betaalt je kleinkind 18 procent belasting. Over het bedrag hoger dan 126.723 euro betaalt je kleinkind 36 procent schenkbelasting.

In sommige gevallen kan het dus voordeliger zijn om aan je kleinkind te schenken via je kind. Let er dan wel op dat er twee keer belasting betaald wordt. Wil je via deze weg schenken, bereken dan eerst of er ook echt minder belasting betaald hoeft te worden met jouw schenkbedrag.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl