Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Financiële buffer

Hoe hoog moet je financiële buffer zijn? 

Hoe belangrijk geld sparen voor een financiële buffer ook is, je spaart liever voor leukere dingen. Toch is het verstandig om een goede financiële buffer aan te leggen voor als er iets onverwachts gebeurt. In dit artikel lees je hoe hoog je buffer moet zijn om onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine, op te kunnen vangen.

Buffer NIBUD

Het NIBUD geeft richtlijnen over hoe hoog je financiële buffer zou moeten zijn. Per gezinssituatie verschilt de hoogte van de buffer die je nodig hebt. Een alleenstaande in een huurwoning heeft minder buffer nodig dan een gezin in een koopwoning bijvoorbeeld.

In onderstaande tabel zie je hoeveel buffer het NIBUD minimaal adviseert voor jouw situatie:

Advies minimale financiële buffer
GezinssituatieMinimale buffer
Alleenstaande3.550 euro
(Echt)paar4.000 euro
Alleenstaande ouder met 1 kind3.950 euro
Alleenstaande ouder met 2 kinderen 4.350 euro
Alleenstaande ouder met 3 kinderen4.950 euro
Alleenstaande ouder met 4 kinderen5.350 euro
(Echt)paar met 1 kind4.400 euro
(Echt)paar met 2 kinderen5.000 euro
(Echt)paar met 3 kinderen5.400 euro
(Echt)paar met 4 kinderen5.900 euro


Financiële buffer met eigen auto

Heb je een auto? Dan adviseert het NIBUD om je minimale buffer nog iets uit te breiden. De hoogte van deze uitbreiding geeft het NIBUD niet precies. Het hangt af van de waarde van je auto en de onderhoudskosten je gemiddeld kwijt bent aan de auto.

Sparen buffer op vrij opneembare rekening

Sparen voor je financiële buffer doe je het gemakkelijkst op een vrij opneembare spaarrekening. Op deze spaarrekening mag je op elk moment geld storten en opnemen. Gebeurt er dus iets onverwachts, dan kun je meteen over je geld beschikken. Een vaste spaarvorm, zoals een spaardeposito met vaak een hogere spaarrente, past niet bij het sparen voor een buffer. Dit omdat je bij deze spaarvorm niet over je geld kunt beschikken op het moment dat je dit wel nodig hebt.

Plan financiële buffer opbouwen

Als je spaart voor je buffer, houd dan goed overzicht over hoeveel je spaart. Spaar je genoeg? Of zou je meer moeten sparen? Als je denkt meer te moeten sparen, stel dan een plan op van hoe je dat gaat doen. Mensen die een goed overzicht hebben van hun spaargedrag blijken meer te sparen. Ook spaar je meer als je regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, geld overmaakt naar je spaarrekening. Het Nibud adviseert hiervoor dat je ongeveer 10 procent van je inkomen spaart.

Tip! Wil je meer handige tips voor slim sparen? Lees dan het artikel over slim sparen of check de BufferBerekenaar op de website van het Nibud. 

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl