Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Meerdere spaarrekeningen

Waarop letten bij sparen op meerdere spaarrekeningen? 

Een van de belangrijkste voorwaarden van effectief geld sparen, is inzicht in je spaargedrag. Spaar je voor meerdere doelen? Dan kan het slim zijn om ook op verschillende spaarrekeningen te sparen. Je kiest per spaardoel een spaarrekening. Zo zie je precies hoe dicht je al bij je spaardoel bent. Ook heb je per spaardoel misschien een ander type spaarrekening nodig.

Verschillende spaarrekeningen

Open je per spaardoel een aparte spaarrekening, dan zie je precies hoeveel je spaart per spaardoel. Dat is duidelijk en overzichtelijk en dit kan je zelfs motiveren om meer te sparen. Zo spaar je op de ene spaarrekening bijvoorbeeld voor een financiële buffer, op de andere spaarrekening spaar je voor de studie van je kind en op een derde spaarrekening spaar je voor de verbouwing van je huis.

Voor elk spaardoel kan ook een andere spaarrekening de beste keuze zijn. Voor een financiële buffer heb je een vrij opneembare spaarrekening nodig. Je wilt namelijk je spaargeld op kunnen nemen als je bijvoorbeeld onverwachts een nieuwe wasmachine moet kopen.

Spaar je voor de studie van je kind, dan is een langdurig deposito misschien een goede optie. Je moet dan al wel een bedrag bij elkaar gespaard hebben, want je mag meestal niet tussentijds geld op je deposito storten. Toch groeit het saldo op een deposito gedurende de jaren, omdat de spaarrente hoger is dan de variabele spaarrente die krijgt op een vrij opneembare spaarrekening. Let er op dat het deposito tussentijds opzeggen niet mogelijk is.

Spaar je voor de verbouwing van je woning dan kan een korte termijn deposito of een vrij opneembare spaarrekening een goede keuze zijn. Je kan geen geld opnemen of bijstorten als je kiest voor een korte termijn deposito. Maar je kan wel na de termijn een nieuw deposito openen met een ander saldo. Zo kan je bijvoorbeeld na een jaar toch nieuw geld op de rekening storten. 

Tip! Vergelijk hier de depositorente voor de door jou gewenste looptijd.

Verschillende spaarrekeningen – Een goed idee voor jou?

In principe mag je zo veel spaarrekeningen openen als je wilt, maar het is niet handig om er te veel te openen. Dan verlies je het overzicht. Ook spaart het gemakkelijker als je je geld niet over veel rekeningen hoeft te verdelen. Maak dus een concreet spaarplan waarmee jij je spaardoelen echt kunt bereiken.

Spaar je meer dan 100.000 euro? Dan is het altijd slim om een tweede spaarrekening te openen. Je spaargeld spreiden zorgt er dan voor dat jij je geld terug krijgt, mocht jouw bank failliet gaan. De kans dat dit gebeurt is natuurlijk klein. De meeste banken zijn aangesloten bij het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat de spaarder zijn spaargeld tot 100.000 euro terug krijgt als de bank zelf dit geld niet meer terug kan geven. Spaar je meer, dan loop je het risico spaargeld kwijt te raken. Heb je een gezamenlijke spaarrekening, dan mogen beide rekeninghouders 100.000 euro terugvragen.

Help jezelf dus met sparen voor je spaardoelen door meerdere spaarrekeningen te openen. Maar open niet meer spaarrekeningen dan je kunt overzien en ook werkelijk kunt vullen.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl