Sparen

Met spaargeld schuld aflossen

Is een schuld aflossen met spaargeld slim?

Lenen en geld sparen tegelijk kost je geld. De rente die je betaalt over je lening is hoger dan de spaarrente die je ontvangt over je spaargeld. Een vervroegde aflossing doen op je schuld met je spaargeld, scheelt dus in de kosten. Je schuld aflossen met spaargeld kan zelfs belastingvoordeel opleveren.

Hoe werkt de belasting over spaargeld en schuld?

Spaargeld en schulden bepalen, samen met beleggingen en een tweede huis, de hoogte van je box 3 belasting. Je berekent je eigen vermogen door de waarde van je spaargeld, beleggingen en tweede huis bij elkaar op te tellen. Daar trek je vervolgens je schulden van af. Komt jouw eigen vermogen boven de heffingsvrije grens uit? Dan betaal je over dit hogere bedrag rendementsheffing. Je betaalt rendementsheffing omdat de Belastingdienst er vanuit gaat dat je rendement krijgt op je vermogen in de vorm van beleggersrendement, waardestijging en door spaarrente. Over deze rente-inkomsten betaal je belasting.

Heb je een schuld, dan betaal je dus over een lager bedrag belasting als je vermogen boven de heffingsvrije grens van 30.846 euro uitkomt. Zo lijkt het dus aantrekkelijk om je schuld in stand te houden. Toch is dit niet zo voordelig als het lijkt. Het verschil tussen je spaarrente en de rente van je lening is namelijk groter dan de rendementsbelasting die je niet hoeft te betalen

Schuld aflossen met spaargeld

Het belastingvoordeel je schuld afbetalen met spaargeld zit in een andere regel in box 3. Je mag een deel van je schulden namelijk alleen van je vermogen aftrekken als de schuld hoger is dan 3.000 euro. Fiscale partners mogen dit bedrag verhogen tot 6.000 euro. Is je schuld lager dan dit bedrag? Dan mag je de schuld niet van je vermogen in box 3 aftrekken.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken