Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Sparen op naam van kind

Is het slim om te sparen op naam van mijn kind of juist niet?

Als je gaat sparen voor je kind kun je ervoor kiezen om dat op je eigen naam te doen, zodat je zelf zeggenschap houdt over het geld. Maar voor de Belasting kan het soms voordeliger zijn om de spaarrekening op naam van je kind te zetten. Lees alles over sparen op naam van kind in onderstaand artikel.

Sparen voor je kind op je eigen naam - Voordeel

Sparen voor je kind op je eigen naam kan een hoop zekerheid geven. Je houdt immers zelf de regie in handen en bepaalt waar het geld aan besteed mag worden. Je weet dan zeker dan je kind niet zijn of haar spaarrekening zal leegplunderen voor een scooter of een spelcomputer, terwijl je het misschien voor de studiekosten van je kind had bedoeld.

Voordeel sparen op naam van kind

Gelet op de fiscus is het echter gunstiger om de kinderspaarrekening op naam van je kind te zetten. Door het schenkingsrecht kun je bijvoorbeeld wel in aanmerking komen voor belastingvrijstelling als je een groot bedrag stort op de rekening van je kind. Die voordelen krijg je niet als je het bedrag stort op een spaarrekening of spaardeposito die op je eigen naam staat. Dan wordt het geld door de fiscus immers niet als een schenking aangemerkt.

Sparen op naam van kind - Successie

Ook bij een onverhoopt overlijden kun je met een rekening op de naam van je kind de fiscus buiten de deur houden. Als de rekening op je eigen naam staat moet over het geld bij overlijden successiebelasting betaald worden. Het geld wordt dan door de fiscus beschouwd als een nalatenschap. Wanneer het spaargeld op een rekening staat die op naam van je kind is afgesloten, is daar geen sprake van.

Sparen op naam van je kind - Vermogensbelasting

Op de vermogensbelasting die je moet betalen over het spaargeld heeft het geen invloed op wiens naam rekening staat. Ook over spaartegoeden op rekeningen van kinderen jonger dan 18 jaar moet je vermogensbelasting betalen, vanaf de vrijstelling gaat het hier om een belasting van 1,2 procent.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl