Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Achtergesteld deposito

Wat is een achtergesteld deposito? 

Een achtergesteld deposito is een achtergestelde lening in de vorm van een deposito. Als een bank failliet gaat worden spaarders met een achtergesteld deposito achtergesteld op andere schuldeisers. Daardoor bestaat bij een faillissement de mogelijkheid dat het spaartegoed niet terug betaald wordt. Hierdoor is geld sparen via een achtergesteld deposito risicovoller dan sparen via een gewone spaarrekening of spaardeposito. Voor het hogere risico ontvang je vaak een hogere spaarrente.

Achtergesteld deposito - Hogere spaarrente

Door het hogere risico dat je loopt met een achtergesteld deposito, ontvang je op een achtergesteld deposito vaak een hogere spaarrente dan een bij ander spaardeposito. Dit is vaak het enige voordeel van een achtergesteld deposito.

Voorwaarden achtergesteld deposito

Er zijn een paar voorwaarden gesteld aan een achtergesteld deposito.

  • Zo hoeft volgens Europese regels een achtergesteld deposito niet onder het depositogarantiestelsel te vallen.
  • Ook sta je bij een vordering na een faillissement achteraan in de rij. Andere schuldeisers, die ook buiten het depositogarantiestelsel vallen, krijgen voorrang.
  • Voor de informatieverstrekking van banken over de voorwaarden van een achtergesteld deposito gelden strenge regels. Zo stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat een bank duidelijk moet vermelden dat het depositogarantiestelsel niet geldig is op het achtergesteld spaardeposito.
  • Tevens moeten bij de aanbieding van een achtergesteld deposito alle relevante kenmerken besproken worden en dienen de eventuele gevolgen van een achtergesteld deposito besproken te worden.

Tip! Als je bereid bent enig risico te lopen, kun je ook overwegen om te beleggen. In het artikel 'Sparen of beleggen' lees je wanneer dit een goed idee is.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken