Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

AEX sparen

Wat is AEX sparen?

Let op: ABN AMRO is per 1 september 2014 gestopt met het aanbieden van de AEX Spaarrekening. Je kunt dit product dus niet meer afsluiten. In het onderstaande artikel lees je hoe de rekening precies werkte en welke voorwaarden hiervoor golden.

In Nederland worden tal van spaarproducten aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld geld sparen op een groene spaarrekening, spaardeposito of een internet spaarrekening. Een uniek spaarproduct is AEX sparen. Tot september 2014 werd dit product voor particuliere spaarders alleen nog aangeboden door ABN AMRO. Van Lanschot bank kent wel een Index Performance Deposito waarbij je rente-inkomsten afhankelijk zijn van prestaties van de AEX, maar dit is een private banking product en dus alleen toegankelijk voor zeer vermogende spaarders.

AEX sparen is een combinatie van sparen en beleggen. Deze spaarvariant wordt ook wel indexsparen genoemd. Hoeveel rente je over je spaargeld ontvangt, is afhankelijk van de stand van de AEX index. De afkorting AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. De index bestaat uit de 25 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs. Bekijk hier welke bedrijven momenteel genoteerd staan aan de AEX index.

AEX spaarrekening - Hoe werkt het?

Een AEX spaarrekening heeft een aantal overeenkomsten met een spaardeposito. Wanneer je voor deze spaarvorm kiest, staat je spaargeld voor zes maanden vast bij de bank. Tijdens deze maanden kun je dus niet vrij over je geld beschikken. Heb je het spaargeld onverhoopt toch nodig? Dan brengt de bank hiervoor een boete in rekening.

Een AEX - rekening kent een minimale en maximale rentevergoeding. Bij een maximale AEX spaarrente van 5 procent*, moet de index minimaal 5 procent stijgen om deze rentevergoeding te krijgen. Wanneer de index slechts een beperkte stijging laat zien, zal de rentevergoeding naar verhouding worden uitgekeerd. Is de AEX met drie procent gestegen? Dan ontvang je 3 procent* rente over je spaargeld. Daalt de AEX in waarde? Dan hoeft de bank geen rente uit te keren, maar raak je ook geen geld kwijt. De waarde van je spaargeld is bij AEX sparen namelijk gegarandeerd.

Wanneer is AEX sparen verstandig?

Wanneer het verstandig is om een AEX spaarrekening te openen, is moeilijk te zeggen. Als jij denkt dat de waarde van de index de komende periode gaat stijgen, kan het verstandig zijn om je spaargeld op een AEX rekening te zetten. De maximale rentevergoeding op een AEX spaarrekening is namelijk hoger dan de rente uitkering op een normale spaarrekening of spaardeposito. Een voordeel van AEX sparen vergeleken met beleggen is dat je je inleg altijd terug krijgt van de bank. Daarnaast valt het spaarproduct onder het depositogarantiestelsel.

Rendementen uit het verleden

Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Wil je starten met AEX sparen? Dan kan het wellicht toch interessant zijn om opbrengsten uit het verleden te bekijken. Op de website van ABN AMRO staat een overzicht met uitgekeerde rentes.

Voordelen en nadelen - AEX spaarrekening

AEX sparen kent een aantal voordelen en nadelen waar je als spaarder rekening mee dient te houden. Het rentepercentage is afhankelijk van de grillen van de beurs. Net als bij beleggen is het rendement dus niet gegarandeerd. Bij AEX sparen krijg je wel altijd je inleg terug.

*Let op: omdat de rente om de zes maanden wordt uitgekeerd. Wanneer de maximale rentevergoeding op jaarbasis 5 procent bedraagt, ontvang je na zes maanden dus een maximale rente van 2,5 procent. De genoemde rentepercentages zijn daarnaast fictief.

Wist je dat…
Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken