Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Bankgarantie spaargeld

Hoe werkt bankgarantie van spaargeld?

Heb je spaargeld op een (spaar)rekening staan en gaat de bank failliet, dan ben je gelukkig niet je volledige spaarvermogen kwijt. De bankgarantie spaargeld treedt dan namelijk in werking. Deze bankgarantie is geregeld in het depositogarantiestelsel en garandeert tegoeden van rekeninghouders wanneer de bank haar verplichtingen niet meer na kan komen.

Nationale bankgarantie

De Nederlandse bankgarantie spaargeld wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB). Gaat je bank failliet, dan kun je bij DNB terecht voor je een vergoeding uit het garantiestelsel. Het grootste voordeel van sparen met bankgarantie is natuurlijk dat je je spaargeld niet kwijt bent mocht je bank failliet gaan. Per rekeninghouder garandeert de bankgarantie spaargeld tot een maximum bedrag van 100.000 euro. Dit bedrag geldt per rekeninghouder, per bank.

Let op:
 Dit geldt alleen als de betreffende bank is aangesloten bij het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Bankgarantie sparen – De voorwaarden

Om een vergoeding uit het depositogarantiestelsel te ontvangen, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Uiteraard dient de bank daarvoor aangesloten te zijn bij het Nederlandse depositogarantiestelsel. Ook moet je als rekeninghouder door het stelsel gedekt zijn. Dit is namelijk alleen mogelijk voor particulieren en kleine ondernemingen. En ten slotte dient de rekening zelf onder het garantiestelsel te vallen. In Nederland geldt dat voor bijna alle spaarrekeningen en deposito’s van banken met een vergunning van DNB. Alleen zakelijke spaarrekeningen en achtergestelde deposito’s vallen er niet onder. Zakelijke producten welke voldoen aan bepaalde voorwaarden vallen wel onder het depositogarantiestelsel. Meer informatie hierover lees je in het artikel 'Depositogarantiestelsel voor bedrijven'. 

Bankgarantie spaargeld – Waarop letten?

Door het garantiestelsel wordt eenmalig maximaal 100.000 euro gegarandeerd per rekeninghouder en per bank. Heb je dus meerdere (spaar)rekeningen bij dezelfde bank waarop in totaal meer staat dan 100.000 euro, dan zul je bij een faillissement van de bank niet al je spaargeld terugkrijgen. Om dat te voorkomen kun je ervoor kiezen je spaargeld te spreiden over meerdere banken. Let er daarbij op dat de banken een verschillende bankvergunning hebben. Spaar je bij verschillende banken die onder dezelfde bankvergunning vallen, dan krijg je toch maar eenmalig maximaal 100.000 euro vergoed.

Spaar je samen met je partner op een en/of-rekening, dan geldt een uitzondering. Bij een rekening die op twee namen staat, kunnen beide rekeninghouders los van elkaar een beroep op de Nederlandse bankgarantie doen. Dat betekent dat er in totaal dus maximaal 200.000 euro wordt vergoed, mocht de bank failliet gaan.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl