Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Banksparen depositogarantiestelsel

Valt banksparen onder het depositogarantiestelsel?

Een populaire vorm van geld sparen is banksparen. Een bankspaarproduct kan worden gebruikt voor pensioen sparen of voor de aflossing van een hypotheek. Met banksparen zijn over het algemeen grote geldbedragen gemoeid. Alleen daarom al is het belangrijk om te weten dat banksparen onder het depositogarantiestelsel valt.

Via banksparen kun je binnen een aantal jaar een groot vermogen opbouwen bij de bank. Het gespaarde geld staat op een geblokkeerde bankrekening waarover je spaarrente ontvangt. Je kunt dus niet vrij over het saldo beschikken. Hier zitten natuurlijk fiscale voordelen aan. Over het opbouwen van het saldo betaal je geen belasting. Het opgebouwde saldo is uitsluitend te gebruiken voor het doel waarvoor het is geopend; aflossing van de eigenwoningschuld of als aanvulling op de pensioenvoorziening.

Banksparen depositogarantiestelsel

Bankspaarrekeningen vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Het deposito garantiestelsel biedt de garantie dat het saldo bij een bank tot een bepaald bedrag gegarandeerd is bij een eventueel faillissement van de bank.

Bij een faillissement van de bank is jouw spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd. Het garantiebedrag lijkt heel hoog, maar als er gespaard wordt voor de aflossing van een hypotheek of pensioen kan het garantiebedrag op den duur snel bereikt worden. Daarnaast geldt dat het garantiebedrag geldt voor het totale saldo van de rekeninghouder(s) en geldt ook nog eens per bankvergunning.

Ben je alleenstaand en heb jij meerdere (spaar)rekeningen bij de bank, dan is het totale saldo tot een maximum van 100.000 euro gegarandeerd. Het saldo daarboven ben je bij een faillissement van de bank naar alle waarschijnlijkheid kwijt. Heb je samen met je partner een en/of rekening, dan is het totale saldo tot een maximum van twee maal 100.000euro, dus 200.000 euro gegarandeerd.

Spaargeld spreiden

Het garantiestelsel geldt dus per rekeninghouder en ook nog eens per bankvergunning. Mocht je dus je spaargeld hebben op een rekening bij bank A en ook nog geld sparen bij bank B (een dochterbank van bank A) dan is het totale saldo gedekt tot het maximale garantiebedrag.

Wil je veilig sparen? Dan kan het verstandig zijn om je spaargeld bij meerdere banken onder te brengen. Zorg ervoor dat je nergens de grens van 100.000 euro overschrijdt en dat je ook kijkt naar de bankvergunning. Het depositogarantiestelsel geldt namelijk per vergunninghouder. Het is dus niet zinvol om je spaargeld bij twee banken onder te brengen die onder dezelfde vergunning opereren.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken