Sparen

Banksparen uitvaart

*Let op! Sinds 2016 is het niet meer mogelijk om fiscaal voordelig te sparen voor je uitvaart via een bankspaarrekening. Deze regeling is komen te vervallen!*

Veel mensen sluiten een uitvaartverzekering af om er zeker van te zijn dat hun uitvaart betaald kan worden. Andere mensen kiezen er juist voor om zelf te sparen voor hun uitvaart. Is geld sparen of banksparen voor de uitvaart een goed alternatief?

Banksparen uitvaart in plaats van verzekeren?

Sparen voor je uitvaart in plaats van verzekeren kan voordelen hebben. Sluit je namelijk een uitvaarverzekering af, dan ben je nog niet altijd verzekerd voor alle kosten die bij de uitvaart komen kijken. Als je spaart voor je uitvaart, heb je door de spaarrente vaak een groter bedrag beschikbaar voor je uitvaart dan wanneer je een verzekering afsluit. Zeker als je gedurende een langere tijd kan sparen omdat je een hoge leeftijd bereikt. Het risico van sparen is, dat je niet genoeg gespaard hebt als je op jonge leeftijd overlijdt.

Tip! Wil je sparen voor je uitvaart, ga er dan van uit dat je aan 10.000 euro meestal ruim voldoende hebt. Maar hoe duur je uitvaart precies is, hangt helemaal af van jouw wensen.

Sparen voor uitvaart

Banksparen betekent dat je je geld op een geblokkeerde rekening zet en spaart voor een bepaald doel, zoals je pensioen. Sinds 2010 was het wettelijk ook toegestaan om met banksparen belastingvrij te sparen voor een uitvaart. Omdat geen enkele bank het product banksparen voor de uitvaart ooit heeft aangeboden, is de vrijstelling per 1 januari 2016 weer opgeheven. Belastingvrij banksparen voor je uitvaart is dus niet mogelijk.

Wat je wel kan doen is zelf sparen op bijvoorbeeld een deposito. Een spaardeposito is een spaarrekening waar je voor langere tijd je geld vastzet. In ruil hiervoor ontvang je een hogere rente dan op vrij opneembare spaarrekeningen. Spaardeposito’s lopen voor minimaal 1 maand tot maximaal 20 jaar. Het spaargeld komt alleen vrij als de looptijd is verstreken of bij overlijden. Helaas biedt een spaardeposito geen fiscaal voordeel.

Tip! Op Geld.nl kun je eenvoudig spaardeposito vergelijken van alle banken. Zo zie je direct hoeveel een deposito op dit moment aan rente oplevert. Geld dat je voor je uitvaart opzij zet, kun je rustig een langere periode opzij zetten. Maar als de rente laag staat, kun je beter even wachten met het vastzetten van je geld voor een lange periode. 

Sparen voor uitvaart bij uitvaartverzekeraar

Sparen voor je uitvaart kan ook bij uitvaartverzekeringsmaatschappijen. Deze maatschappijen bieden spaardeposito’s aan speciaal voor je uitvaart. Op het moment van overlijden wordt het gespaarde bedrag uitgekeerd. De rentepercentages van deze uitvaartdeposito’s variëren op dit moment van 0 procent tot 4 procent. Let er op dat ook de minimale inleg onderling sterk verschilt. Bij de ene rekening hoef je geen minimale inleg te hebben, bij de ander 5.000 euro. Net als bij gewone spaarrekeningen is het dus belangrijk om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken.

Tip! Op dit moment kun je alleen een bankspaarrekening met fiscaal voordeel openen voor je pensioen. Voorwaarde is wel dat je jaarruimte of reserveringsruimte hebt. 

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken