Sparen

Belastingvrij schenken voor aankoop huis

Hoe werkt geld schenken aan kind voor aankoop huis?

Banken zijn steeds strenger bij het verstrekken van hypotheken. Hierdoor is het voor starters vaak moeilijk om voldoende geld te lenen om een woning te kopen. Wil je als ouder je kind financieel ondersteunen, dan kun je bijvoorbeeld een bedrag belastingvrij schenken voor de aankoop van het huis. Maar hoeveel mag je belastingvrij schenken en hoe regel je dat?

Eenmalig verhoogde schenking voor aankoop huis in 2020

Om de woningmarkt te stimuleren, voert het Kabinet per 1 januari 2020 een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling in. Je mag in 2020 eenmalig 103.643 euro belastingvrij schenken als de schenking gebruikt voor de woning.

Eenmalige schenking 2020Vrijstelling algemeen doelVrijstelling t.b.v. de eigen woning
Kind 18 t/m 39 jaar€ 26.457€ 55.114
Let op beperkingen (art. 33, 33a en 82a SW 1956)€ 103.643


Belastingvrij schenken 2020

Naast bovenstaande eenmalig verhoogde schenkingsvrijstellingen, mag je ook elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken:

Jaarlijkse schenking 2020Vrijstelling schenkbelasting
(Pleeg)kind€ 5.5114
Kleinkind€ 2.208
Overig€ 2.208


Belastingvrije schenking voor huis – Hoe pak je het aan?

Leg je schenking voor een huis altijd vast bij de notaris. Je hebt dan altijd zwart op wit staan dat de schenking gebruikt moeten worden voor de woning. Dit document kun je ook gebruiken om bij de Belastingdienst aan te tonen dat de ontvanger inderdaad geen belasting hoeft te betalen over de schenking.

Lenen in plaats van schenken

Wil je je kind liever geld lenen voor de woning in plaats van schenken? Ook dan kan het lonen om slim gebruik te maken van de schenkingsregels. Je kunt bijvoorbeeld de betaalde rente over de lening belastingvrij terug schenken.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken