Contact

Bronbelasting

Hoe werkt buitenlandse bronbelasting op rente?

Als je geld spaart in het buitenland, moet je in sommige landen bronbelasting betalen over de spaarrente die je verdient. Je kunt meestal (gedeeltelijk) vrijstelling aanvragen voor het betalen van bronbelasting. In dit artikel lees je hoe bronbelasting werkt en wanneer je dit wel en niet moet betalen.

Wat is bronbelasting?

Spaar je geld in het buitenland? Dan betaal je soms bronbelasting in het land waar je spaart. Bronbelasting is een belasting die je betaalt over inkomsten die je in dat land hebt verdiend, zoals rente op spaargeld, royalty's of dividend. Vaak houdt de buitenlandse spaarbank al bronbelasting in voordat ze de rente aan je uitkeren. Hoeveel bronbelasting je betaalt verschilt per land.

Hoe werkt bronbelasting terugvragen?

In Nederland betaal je natuurlijk ook al belasting over de spaarrente die je verdient. Je geeft bij je belastingaangifte spaartegoeden bij binnen- en buitenlandse banken op in box 3. Om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt over je spaargeld, dus zowel in Nederland als in het land waar je je spaargeld hebt staan, kun je soms een vrijstelling aanvragen van de bronbelasting.

Je vraagt van een verklaring van bronheffing aan in het land waar je spaart. Hiermee laat je later aan de Nederlandse belastingdienst zien dat je al belasting over je spaarrente hebt betaald in het buitenland. De Nederlandse belastingdienst verrekent dit vervolgens met de belasting die je in Nederland zou moeten betalen.

Let op! Je kunt alleen bronbelasting terugvragen als Nederland een belastingverdrag heeft met het land waar je spaart. Als er geen belastingverdrag is, moet je gewoon bronbelasting betalen.

Bronbelasting Raisin

Spaar je geld via wereldwijd spaarplatform Raisin? Dan kun je voordat je een spaarrekening of spaardeposito opent in de Raisin app, zien of het land waar je gaat sparen bronbelasting heft. Als dat zo is, kun je meestal direct vermindering of vrijstelling van bronbelasting aanvragen. Ook kun je de betaalde bronbelasting in Nederland verrekenen met je belastingaangifte, zoals hierboven uitgelegd.

Lees meer over geld sparen via Raisin en of sparen bij Raisin veilig is.

Overzicht bronbelasting per land

In onderstaand overzicht zie je in welke landen je bronbelasting moet betalen. Ook zie je hoe hoog de bronbelasting is en of je (gedeeltelijke) vrijstelling kunt aanvragen en zo ja, hoeveel.

SpaarlandBronbelasting voor Nederlandse spaardersVerlagen (met verklaring)
BelgiëJa, 30%naar 0%
DuitslandNee-
EstlandNee-
FrankrijkNee-
FinlandNee-
IerlandNee-
ItaliëNee-
LetlandJa, 20%naar 10%
LitouwenJa, 15%naar 10%
MaltaNee-
OostenrijkJa, 25%naar 0%
PortugalJa, 28%naar 10%
PolenJa, 20%naar 5%
SlowakijeJa, 19%naar 0%
SpanjeJa, 19%naar 0%
TsjechiëJa, 15%naar 0%
ZwedenNee-
Vind de hoogste spaarrente bij buitenlandse banken!

Op Geld.nl vergelijk je spaarrentes van het grootste aanbod spaarbanken in in binnen- én buitenland. Vergelijk en vind direct de buitenlandse banken die de hoogste rente bieden voor jouw spaargeld!Spaarrente vergelijken

Sparen in het buiteland tegen maximaal rendement? Vergelijk & kies de hoogste rente!