Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Buitenlands spaargeld belasting

Hoe gaat de belasting om met buitenlands vermogen?

Voor buitenlands vermogen gelden exact dezelfde regels als spaargeld in Nederland. Als je spaargeld niet opgeeft bij de Belastingdienst, terwijl je wel belastingplichtig bent in Nederland, maak je je schuldig aan zwart sparen. Het gaat hierbij meestal om buitenlands spaargeld. Lees alles over buitenlands vermogen en de belasting in onderstaand artikel.

Hoe controleert de Belastingdienst buitenlands spaargeld?

Heb je geld op een bank- of spaarrekening staan in een EU-land? Dan is de betreffende bank verplicht dit door te geven aan haar eigen overheid. Deze geeft de gegevens vervolgens weer door aan Nederland. Zo weet de Belastingdienst precies wie er spaargeld heeft in andere EU-landen en hoeveel dat is. Voorbeeld: Je hebt een spaarrekening bij een bank in Spanje. Deze bank geeft aan de Spaanse overheid door wie er bij hen allemaal een spaarrekening hebben en hoeveel daarop staat. Vervolgens kijkt de Spaanse overheid welke spaarrekeningen van Nederlanders zijn en geeft dit door aan de Nederlandse overheid.

Bronbelasting buitenland spaargeld

Als je spaart in een ander EU-land, ben je altijd belastingplichtig in Nederland over dit spaargeld. Sommige landen hanteren echter een bankgeheim, wat inhoudt dat zij geen gegevens afgeven aan Nederland over spaarders. Dit wil echter niet zeggen dat over dit geld geen belasting betaald hoeft te worden. Deze landen houden een bronheffing in op het spaargeld.

Bronheffing wil zeggen dat de belastingdienst van het betreffende land belasting inhoudt op dividend, royalty’s en spaarrente die je in dit land krijgt. Bij een spaarrekening wordt deze heffing ingehouden via de rente uitkering die je krijgt van de bank. Bronheffing wordt ingehouden in de volgende landen:

 • Andorra
 • Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius of Saba
 • Britse Maagdeneilanden
 • Guernsey
 • Jersey
 • Liechtenstein
 • Luxemburg
 • het eiland Man
 • Monaco
 • Oostenrijk
 • San Marino
 • Turks- en Caicoseilanden
 • Zwitserland

Betaal je al bronheffing over je buitenlands spaargeld? Dan moet je het spaargeld nog steeds opgeven bij de inkomstenbelasting in Nederland. Je mag de bronheffing dan wel verrekenen via de belasting die je betaalt in box 1. Ook kun je de het betreffende land verzoeken om geen bronheffing in te houden. Je moet dan wel een formulier ondertekenen waarin je aangeeft dat het land de gegevens over je spaarrekening mag verstrekken aan Nederland.

Spaargeld buiten de EU

Spaarrekeningen buiten de Europese Unie controleert de Belastingdienst op een andere manier. Met veel landen heeft de Nederlandse overheid belastingverdragen waarin is afgesproken dat de landen onderling informatie uitwisselen. Dit heeft ook betrekking op spaarrekeningen van Nederlanders in de betreffende landen. Op de website van de Rijksoverheid vind je een actueel overzicht van landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft. De verdragen met een code TIEA hebben betrekking op uitwisseling van fiscale informatie.

Inkeerregeling belasting buitenlands spaargeld

Heb je buitenland spaargeld dat je niet hebt opgegeven bij de Belastingdienst? Dan kun je, als dit nog niet is opgemerkt door de fiscus, binnen twee jaar dit alsnog opgeven zonder dat je hier een boete voor hoeft te betalen. Dit wordt de inkeerregeling genoemd. Geef je het na twee jaar pas aan? Dan krijg je wel een boete. Deze is echter altijd lager dan wanneer de Belastingdienst het zwart sparen zelf constateert.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl