Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Buitenlandse spaarrekening

Kun je een buitenlandse spaarrekening openen?

Buitenlandse spaarrekeningen bieden soms extreem hoge rentes. Deze aantrekkelijke rentetarieven zorgen ervoor dat spaarders een rekening in het buitenland willen openen. In de meeste gevallen is het echter niet mogelijk om een buitenlandse spaarrekening of spaardeposito te openen. Banken stellen namelijk als eis dat je een officieel ingezetene van het land moet zijn. Het is natuurlijk wel mogelijk om je geld bij een buitenlandse bank die in Nederland actief is onder te brengen.

De meeste spaarders ontvangen het liefst een zo hoog mogelijke spaarrente. Sommige landen geven spaarders zelfs een rentevergoeding van 7 procent of hoger. Waarom zou je dan je spaargeld bij een Nederlandse bank onderbrengen? Daar zijn verschillende redenen voor op te noemen. Ten eerste is het vaak helemaal niet mogelijk om een spaarrekening in het buitenland te openen. Alleen mensen die officieel ingezetene van een land zijn, mogen doorgaans een spaarrekening in het betreffende land openen. Een vakantiehuis in Spanje geeft je nog niet het recht om een spaarrekening in Spanje te openen.

Buitenlandse banken - Depositogarantiestelsel 

Mocht je een bank in het buitenland vinden waar je wel een spaarrekening mag openen, houd er dan rekening mee dat de regels van het betreffende land gelden. Zo bestaat de mogelijkheid dat je zowel in Nederland als in het land waar de spaarrekening geopend is belasting moet betalen over het spaargeld. Daarnaast is het Nederlandse depositogarantiestelsel niet altijd van toepassing op spaarrekeningen in het buitenland. Alle banken die onder een garantiestelsel van een land binnen de Europese Unie vallen, bieden een garantie gelijk aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Tot 100.000 euro is je geld daar dus net zo veilig als in Nederland.

Voor landen buiten de Europese Unie gelden andere regels. Informeer jezelf goed of er een depositogarantiestelsel van toepassing is en tot welk saldo je spaargeld veilig is, voordat je bij een bank buiten de EU gaat sparen.

BIj spaarrekeningen in andere valuta dan de euro, geldt ook het gevaar van koersschommelingen van de munteenheid. Geld dat op een buitenlandse spaarrekening staat, wordt namelijk omgewisseld in de munteenheid van het land. Als de munt zijn waarde verliest, verliest jouw spaargeld dit ook. Andersom geld overigens hetzelfde.

Buitenlandse spaarrekening openen

In de meeste gevallen is het dus niet mogelijk om een buitenlandse spaarrekening te openen. Wel kun je jouw spaargeld bij een buitenlandse bank die in Nederland actief is onderbrengen. Op de Nederlandse spaarmarkt zijn tal van buitenlandse spelers actief zoals de Garantibank uit Turkije, Argenta uit België en de LLoyds Bank uit Groot-Brittannië. Wil je weten of de bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt? Kijk dan op de website van de betreffende bank. Daar wordt namelijk altijd vermeld onder welke garantieregeling de spaarrekening valt. 

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl