Contact
Spaarrente

Deposito tussentijds opzeggen

Mag je een deposito tussentijds opzeggen?

Heb jij je spaargeld op een deposito staan, dan heb je je geld in principe voor de afgesproken tijd vastgezet, namelijk voor minimaal een aantal maanden en maximaal 20 jaar. In ruil daarvoor krijg je een hogere vaste spaarrente dan bij geld sparen op een reguliere spaarrekening. Wel is de ene bank strenger in de mogelijkheden om tussentijds een deposito te beeindigen.

Deposito opzeggen

Een spaardeposito is een spaarrekening waarop je voor een afgesproken tijd je geld vastzet tegen een vaste rente. Omdat je spaargeld voor langere tijd vaststaat, bijvoorbeeld voor 10 jaar, kan er veel gebeuren tussen het moment van afsluiten en aflopen van de spaarrekening. Het is dus mogelijk dat je je spaargeld eerder nodig hebt dan afgesproken. Niet elke bank wil tussentijds (een deel van ) je geld teruggeven. Alleen bij overlijden komt het spaargeld bij elke bank kosteloos vrij.

Een aantal banken geeft in meer situaties kosteloos je spaargeld terug. Voorbeelden hiervan zijn een scheiding, arbeidsongeschiktheid, bij het kopen van een huis, werkloosheid of bij een huwelijk. Ook schulden kunnen een reden zijn om het spaargeld kosteloos op te kunnen nemen. Elke bank verschilt hierin.

Let op! Voldoe je niet aan de uitzonderingssituaties die jouw bank stelt? Dan mag je bij de bij sommige banken ook niet over je geld beschikken. Bij andere banken mag je dan wel een bedrag opnemen, maar dan moet je een boete betalen. 

Tussentijds geld opnemen – Boete

De boete die je moet betalen als je tussentijds geld opneemt, verschilt per bank. MoneYou is de enige bank die geen boete rekent als je tussentijds zonder opgaaf van reden je spaargeld terugvraagt. De andere banken vragen een percentage van het opgenomen geld per onvolmaakte maand of per jaar. Aan deze boete is vaak wel een maximaal percentage verbonden. Het boetepercentage bij tussentijdse opname verschilt per bank maar ligt gemiddeld tussen de 1,5 procent en 4,5 procent.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaardeposito's. Zo vind je makkelijk het best passende spaardeposito met de hoogste rente. Deposito vergelijken
;