Contact

Deposito tussentijds opzeggen

Mag je een deposito tussentijds opzeggen?

Heb jij je spaargeld op een deposito staan, dan heb je je geld in principe voor de afgesproken tijd vastgezet. Dat is ook de reden dat je een hogere spaarrente krijgt dan op een vrij opneembare spaarrekening. Je kunt dus niet zomaar tussentijds geld opnemen of je deposito beëindigen. Bij sommige banken is je deposito tussentijds opzeggen helemaal niet mogelijk. Bij andere banken kan dit wel, maar dan betaal je een boete of verlies je de opgebouwde rente. 

Tip! Tijdens het deposito vergelijken op Geld.nl kun je van elk deposito bekijken wat de voorwaarden zijn voor tussentijds je deposito beëindigen en  welke boete je hier eventueel voor betaalt.

Deposito opzeggen

Een spaardeposito is een spaarrekening waarop je voor een afgesproken tijd je geld vastzet tegen een vaste rente. Omdat je spaargeld voor langere tijd vaststaat, bijvoorbeeld voor 10 jaar, kan er veel gebeuren tussen het moment van afsluiten en aflopen van de spaarrekening. Het is dus mogelijk dat je je spaargeld eerder nodig hebt dan afgesproken. Niet elke bank wil tussentijds (een deel van ) je geld teruggeven. Bij overlijden van de rekeninghouder valt het deposito meestal wel vrij.

Een aantal banken geeft ook in andere uitzonderlijke situaties kosteloos je spaargeld terug. Voorbeelden hiervan zijn een scheiding, arbeidsongeschiktheid, bij het kopen van een huis, werkloosheid of bij een huwelijk. Ook schulden kunnen een reden zijn om het spaargeld kosteloos op te kunnen nemen. Elke bank verschilt hierin.

Let op! Voldoe je niet aan de uitzonderingssituaties die jouw bank stelt? Dan mag je bij de bij sommige banken ook niet over je geld beschikken. Bij andere banken mag je dan wel een bedrag opnemen, maar dan moet je een boete betalen. 

Tussentijds geld opnemen – Boete

De boete die je moet betalen als je tussentijds geld opneemt, verschilt per bank. Bij sommige banken is het enige gevolg dat je geen rente ontvangt. Andere banken vragen een percentage van het opgenomen geld per onvolmaakte maand of per jaar. Aan deze boete is vaak wel een maximaal percentage verbonden. Het boetepercentage bij tussentijdse opname verschilt per bank maar ligt gemiddeld tussen de 1,5 procent en 4,5 procent.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaardeposito's. Zo vind je makkelijk het best passende spaardeposito met de hoogste rente. Deposito vergelijken
;