Wat is depositogarantiestelsel?
Als je spaart bij een bank, wil je natuurlijk dat je spaargeld daar veilig is. Eén van de dingen waar je op moet letten is het depositogarantiestelsel. Dat stelsel zorgt ervoor dat als de bank failliet gaat, jij je spaargeld (deels) terugkrijgt. Alle banken die onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie vallen, garanderen je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder.
Hoe werkt het depositogarantiestelsel?
Een depositogarantiestelsel is een regeling die spaartegoeden van consumenten en (sommige) bedrijven garandeert als een bank failliet gaat. Het komt bijna nooit voor, maar mocht een bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt failliet gaan, dan krijg je een brief van De Nederlandsche Bank (DNB). Hierin staat dan precies wat je moet doen om je spaargeld tot 100.000 euro terug te krijgen. Op de website van DNB staat een overzicht van de stappen die je moet nemen.
Banken onder het Nederlands garantiestelsel
Alle in Nederland actieve banken die een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Kijk voor een volledig overzicht van banken die onder het depositogarantiestelsel vallen op de website van De Nederlandse Bank (DNB)
Buitenlandse banken en het depositogarantiestelsel
De meeste buitenlandse banken waar je als Nederlander kunt sparen, vallen onder het garantiestelsel van het eigen land. Spaar je bij een bank binnen de Europese Unie? Dan is je spaargeld ook daar gegarandeerd tot 100.000 euro.
Goed om te weten! Tijdens het spaarrente vergelijken op Geld.nl zie je direct voor elke spaarrekening onder welk depositogarantiestelsel deze valt. Daarnaast tonen wij alleen banken die onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie vallen. Zo kies je dus altijd veilig.
Hoogste spaarrente vergelijken
Als je gaat sparen bij een buitenlandse bank raden we je aan altijd even goed de voorwaarden te bekijken. Controleer ook of de bank onder een depositogarantiestelsel valt en hoe je spaargeld daarmee beschermd is, zeker bij banken buiten de Europese Unie.
Depositogarantie geldt één keer voor alle rekeningen bij één bank
Het depositogarantiestelsel geldt voor al je (spaar)tegoeden bij de bank samen. Heb je bijvoorbeeld een betaalrekening, een spaarrekening , een spaarrekening voor je kind en een pensioenspaarrekening bij dezelfde bank? Dan krijg je voor al die spaartegoeden samen maximaal één keer 100.000 euro vergoed.
Bankgarantie spaargeld per rekeninghouder
Zoals gezegd, geldt de depositogarantieregeling per rekeninghouder. Als je dus een spaarrekening hebt die ook op naam van je partner staat, hebben jullie allebei één keer recht op maximaal 100.000 euro. In totaal is jullie spaargeld bij die bank dan dus beschermd tot maximaal 200.000 euro.
Meerdere spaarrekeningen en het depositogarantiestelsel
Het depositogarantiestelsel geldt ook per bankvergunning. Heb je dus meer dan 100.000 euro, dan is het verstandig om je spaargeld te spreiden over twee of meer banken. Bij elke bank kun je je spaargeld dan beschermen tot 100.000 euro per bank.
Maar let wel even goed op! Sommige banken delen één bankvergunning. Je spaargeld bij alle banken onder die bankvergunning samen is maar één keer beschermd tot 100.000 euro. Spreid je spaargeld dus altijd over banken die onder verschillende bankvergunningen vallen. Hieronder zie je een overzicht van banken die een vergunning delen.
Bankgarantiestelsel - Overzicht van banken met dezelfde bankvergunning
Vergunning op naam van: | Merken die onder de vergunning vallen |
---|---|
de volksbank N.V. | SNS Bank ASN Bank RegioBank BLG Wonen |
Coöperatieve Rabobank U.A | Alle lokale banken van de Rabobank vallen samen onder één vergunning |
Aegon Bank N.V. | Aegon Bank Knab |
(Bron: De Nederlandsche Bank (DNB) - Peildatum: 3-1-2023)
Geldt het depositogarantiestelsel ook voor bedrijven?
Tegenwoordig geldt het Nederlandse depositogarantiestelsel niet alleen voor particulieren, maar ook voor bijna alle bedrijven, stichtingen en andere organisaties. Alleen spaartegoeden van overheidsinstanties en financiële ondernemingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Op de website van De Nederlandsche Bank lees je precies hoe het depositogarantiestelsel voor bedrijven werkt.