Sparen

Depositogarantiestelsel

Hoe werkt het depositogarantiestelsel?

Helaas kan het gebeuren dat een bank failliet gaat. Gelukkig hoeft dit voor jou als spaarder niet te betekenen dat je al je spaargeld kwijt bent. Nederland heeft namelijk een depositogarantiestelsel. Gaat de bank waar je spaart failliet, dan is jouw spaargeld tot een saldo van 100.000 euro gegarandeerd. Hier zitten echter wel een aantal haken en ogen aan welke hieronder staan beschreven.

Wat is depositogarantiestelsel?

Alle in Nederland actieve banken die een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Banken uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein die geen hoofdkantoor in ons land hebben, vallen onder het garantiestelsel van het eigen land.

Het depositogarantiestelsel is een regeling die spaartegoeden van particulieren van en kleine rechtspersonen (stichtingen, kleine ondernemers) garanderen tot een bepaald bedrag. De hoogte van deze garantie bedraagt 100.000 euro per rekeninghouder.

Het depositogarantiestelsel van DNB geldt voor spaartegoeden, maar niet voor alle. Het achtergesteld deposito is een typisch twijfelgeval. Of de regeling wel of niet van toepassing is, wordt per geval bekeken. Als een spaarproduct niet onder de garantieregeling valt, moet de bank dit aangeven bij het afsluiten van het product. Heb je twijfels over een product? Vraag dit dan altijd bij de bank na! Beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel.

Tip! Meer weten over het depositogarantiestelsel voor bedrijven, kijk dan hier: "Depositogarantieselsel bedrijven"

Depositogarantiestelsel - Per rekeninghouder

De depositogarantieregeling geldt per rekeninghouder. Als een spaarrekening op twee namen staat, wordt het garantiebedrag dus ook verdubbeld. Staat de spaarrekening op naam van een minderjarig kind? Ook in dit geval is de garantieregeling van toepassing.

Garantiestelsel banken - Per vergunninghouder

De kans dat in Nederland een bank failliet gaat, is niet erg groot. Maar voorkomen is beter dan genezen. Het kan verstandig zijn je geld te spreiden over verschillende banken als je meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebt bij de bank.

Let op: De garantieregeling geldt per vergunninghouder van DNB. Sommige banken zijn dochterondernemingen van andere grootbanken en delen hiermee dezelfde bankvergunning. Denk hierbij aan ABN AMRO en MoneYou. Heb jij dus zowel bij de één als de ander een spaarsaldo en komt dit saldo boven het bedrag van de garantieregeling, dan is het te overwegen dit saldo bij een andere bank te stallen.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken >>