Sparen

Doelsparen

Hoe spaar je het beste gericht voor een doel?

Doelsparen is geld sparen voor een specifiek doel. Dat doel kan iets groots zijn, zoals de studie van je kind, maar ook iets kleins als een vakantie. Bij elk doel past een andere manier om te sparen. Hoe kun jij het best sparen voor je doel en wat betekent dat voor de spaarrente die je krijgt?

Doel sparen

De eerste stap is om te bepalen met welk doel je wil sparen. Spaar je voor iets groots dat nog ver weg ligt? Spaar je voor een auto, je bruiloft? Spaar je om een reserve op te bouwen? Voor elk van deze spaardoelen kies je een andere spaarrekening. Heb je meerdere spaardoelen, dan kan het slim zijn meerdere spaarrekeningen te openen. Je spaart dan gerichter. Maar het kan ook zijn dat meerdere rekeningen juist onoverzichtelijk wordt.

Sparen voor een doel

De tweede stap is om je spaarmethode te kiezen. Sparen voor een specifiek doel kan met speciaal daarvoor ontwikkelde spaarproducten. Bijvoorbeeld de Rabobank biedt een Doelsparen spaarrekening aan. Bij MoneYou kun je Doelsparen met verschillende potjes. WestlandUtrecht Bank heeft een SpaarNavigator waarmee je je vorderingen kunt bijhouden. En zo zijn er meer banken met vergelijkbare spaarrekeningen.

Maar je kunt er ook voor kiezen om te sparen voor een doel op een ‘gewone’ spaarrekening. Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden:

  • Banksparen: met banksparen kun je sparen voor je pensioen. Banksparen doe je op een geblokkeerde rekening. Het geld komt pas vrij op het afgesproken moment.
  • Deposito: op een spaardeposito of een termijndeposito zet je je geld voor een afgesproken periode vast, variërend van enkele maanden tot 20 jaar. In ruil voor het vastzetten van je geld krijg je een hogere rente. Spaar jij dus voor een doel en weet je wanneer dat doel bereikt moet zijn? Dan is het verstandig voor een deposito te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de studie van je kind over 10 jaar of de vakantie van volgend jaar.
  • Spaarrekening kind: op een jeugdspaarrekening kun je sparen voor en met je kind. Als je doel dus is om te sparen voor je kind of samen met je kind, dan is een kinderspaarrekening een goede optie.
  • Spaarrekening: spaar je omdat je geld achter de hand wilt hebben voor onvoorziene uitgaven of weet je niet precies wanneer je het geld nodig hebt? Dan kun je kiezen voor een spaarrekening of een internetspaarrekening. Deze spaarrekeningen geven een relatief laag rentepercentage vergeleken met bijvoorbeeld een deposito. Maar je mag op elk gewenst moment je geld opnemen of geld bijstorten. Vergelijk de verschillende spaarrekeningen goed met elkaar om te zien waar je de hoogste spaarrente krijgt. Vaak kan je zelfs sparen zonder voorwaarden.

Doelsparen met een spaarplan

De derde stap is om een spaarplan op te stellen. Je weet waar je voor wilt sparen en welke rekening daarbij past. Nu is het tijd om de rekening te openen en te bepalen hoeveel je gaat sparen. Leg je elke maand geld in? Zo ja, hoeveel dan? Of kies je er voor om eenmalig een bedrag op zij te zetten en dan de rente af te wachten? Hoeveel zet je dan opzij? Natuurlijk bestaan er vele tussenvormen. Een plan en regelmatig controleren hoe het sparen gaat, zorgt ervoor dat je bewuster en vaak meer spaart.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken