Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Effectief rendement

Wat is effectief rendement?

Twee termen die je regelmatig voorbij hoort komen zijn nominaal en effectief. Het nominale rendement van een financieel product, bijvoorbeeld een spaarrekening, is het rentepercentage dat wordt uitgekeerd bij geld sparen. Bij een nominale rente profiteer je niet van ‘het rente op rente effect’. De spaarrente wordt jaarlijks 1 keer uitgekeerd.

Effectieve rente

Als de nominale rente per kwartaal of maand wordt uitgekeerd, ontvang je over de periode van een jaar eigenlijk een hogere rentevergoeding op je spaargeld. Je krijgt namelijk rente op rente. Wanneer dit het geval is wordt er gesproken over een effectieve (werkelijke) rente op jaarbasis.

Effectief rendement berekenen

Jan heeft een spaarrekening met een spaarbedrag van 5.000 euro en een rentevergoeding van 4 procent bij bank A. Deze bank keert ieder kwartaal rente uit. Dit betekent dat de spaarrente uitkomt op 1 procent per kwartaal. Omdat zijn spaarsaldo groeit door de gestorte rente, ontvangt Jan het tweede kwartaal een hogere rente uitkering.

Kwartaal

Saldo

start

5.000 euro

Kwartaal 1

5.050 euro

Kwartaal 2

5.100,50 euro

Kwartaal 3

5151,51 euro

Kwartaal 4

5203,03 euro

 Totaal bedrag aan ontvangen rente: 203,03 euro.

De effectieve rente op jaar basis bedraagt 4,06 procent. Deze ligt hoger dan de nominale rente van 4.0% op jaarbasis.

Nominale rente

Bank B kent een jaarlijkse rentevergoeding van 4 procent. Dit is zowel de nominale als de effectieve rente, omdat er geen rente op rente plaatsvindt. De totale opbrengst aan rente valt hierdoor lager uit.

Totaal bedrag aan ontvangen rente: 5.000 : 100 x 4 = 200 euro

Effectief rendement

Het effectief rendement op jaarbasis is bij bank A groter dan bij bank B omdat er sprake is van het rente op rente effect. Hoewel het verschil bij een bedrag van 5.000 euro beperkt is, kan dit naarmate het spaarsaldo stijgt flink toenemen.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl