Sparen

Eindkapitaal berekenen

Waarop letten bij eindkapitaal berekenen?

Spaarders hebben vaak een bepaald doel voor ogen. Dit spaardoel kan bijvoorbeeld een nieuwe auto of televisie zijn, of sparen voor onvoorziene uitgaven. Wil je weten hoeveel je maandelijks moet sparen om je spaardoel te bereiken? Dan kun je een spaarberekening maken.

Wanneer je je eindkapitaal wilt berekenen, moet je eerst een aantal dingen voor ogen hebben. Ga je maandelijks geld sparen of kies je voor een eenmalige inleg? Een combinatie van deze twee is natuurlijk ook mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om de spaarrente te weten. 

Bereken eindkapitaal - Spaardeposito

Als je een deposito afsluit is het eenvoudig om je eindkapitaal te berekenen. Je ontvangt bij deze spaarvorm namelijk een vaste rentevergoeding over je spaargeld. Je weet dus exact hoeveel geld er na één jaar sparen op het spaardeposito staan. Sluit je het spaardeposito voor meerdere jaren af? Houd dan rekening met het rente op rente effect. Over de ontvangen rente in jaar één, ontvang je in jaar twee ook weer rente. Zo bereik je sneller je gewenste eindkapitaal.

Berekening eindkapitaal spaarrekening

Een berekening eindkapitaal voor een gewone spaarrekening maken, is een stuk lastiger. Dit komt omdat spaarrekeningen een variabele rente kennen. Banken mogen de spaarrente dus op ieder gewenst moment aanpassen. Via de spaarcalculator op Geld.nl kun je wel een goede indicatie krijgen wanneer je jouw gewenste eindkapitaal gaat bereiken.

Eindkapitaal - Beleggen

Ben je een actieve belegger en wil je het eind kapitaal berekenen? Dit is helaas niet eenvoudig omdat het rendement op dagbasis kan variëren en de opbrengst eigenlijk nooit gegarandeerd is.

Eindkapitaalberekening en belasting

Heb je een eigen vermogen dat boven de vrijstelling vermogensbelasting uitkomt, dan moet je over het meerdere 1,2 procent belasting betalen. Heb je gekozen voor een belasting vriendelijke spaarvorm zoals banksparen of groen sparen? Dan gelden er extra vrijstellingen. Meer informatie hierover lees je in het artikel 'Belastingvrij sparen'.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken