Contact

En/of rekening

Wat is een en/of rekening?

Een en/of rekening is een ander woord voor een gezamenlijke rekening en open je met minimaal 2 personen. Beide rekeninghouders kunnen dan over het geld beschikken. Het kan om een betaalrekening gaan of om een spaarrekening. Geld sparen op een en/of rekening doe je meestal met je partner, maar het kan natuurlijk ook met andere familieleden, vrienden of huisgenoten. Hoe werkt een en/of rekening precies? Dat lees je in dit artikel op vergelijkingssite Geld.nl.

Hoe werkt een gezamenlijke rekening?

Een en/of rekening is een gezamenlijke spaarrekening of gezamenlijke betaalrekening. Meerdere rekeninghouders kunnen geld op de rekening storten of er geld vanaf halen. Je hebt voor transacties geen toestemming van de andere rekeninghouder(s) nodig. Daarin verschilt de en/of rekening van een en/en rekening. Bij een en/en rekening heb je namelijk bij elke transactie de toestemming nodig van beide rekeninghouders. Sluit dus alleen een en/of rekening af met iemand die je echt vertrouwt, want de ander kan al het geld van de rekening halen.

En/of rekening belasting

De aangifte van een en/of rekening is natuurlijk even lastig. Want: wie geeft welk bedrag op en betaalt dus de belasting? Vaak wordt gedacht dat de verdeling 50/50 is, dus iedere rekeninghouder geeft de helft van het saldo op. Maar zo zijn de regels niet. Elke rekeninghouder geeft namelijk het bedrag op dat hij of zij op de rekening heeft gestort.

Houd dus gedurende het jaar goed bij voor welk saldo jij verantwoordelijk bent. Hoeveel heb jij gestort en hoeveel heb jij opgenomen? Spreek met elkaar goed af dat je dit samen bijhoudt, dat voorkomt misverstanden.

Met wie en/of rekening openen?

Met wie je de rekening opent, maakt niet uit. Vaak is dit een partner, maar het kan bijvoorbeeld ook om een ouder/kind relatie gaan of om huisgenoten (bijvoorbeeld bij studenten). Een en/of betaalrekening is gemakkelijk als je allebei betalingen wil doen vanaf dezelfde rekening. Vooral voor mensen die samenwonen is dit handig. Op een en/of spaarrekening kan je samen geld sparen. Dit zie je vaak bij partners, maar ook bij ouders die via een en/of rekening een gift willen doen aan hun kind.

Let op! Wil je een en/of constructie voor een spaardeposito? Neem dan eerst contact op met de bank.

Waar kan ik een en/of rekening openen?

Je kan een en/of betaalrekrekening bij de meeste banken openen. Bij het openen geef je aan dat het om een en/of rekening moet gaan. Je krijgt dan de rekening waarvoor je hebt gekozen, maar dan met toegang voor beide rekeninghouders.

Bij spaarrekeningen ligt het ingewikkelder. Niet elke spaarbank biedt de mogelijkheid om een en/of spaarrekening te openen op meerdere namen. Spaar je bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt? Dan is het ook niet altijd mogelijk om een en/of rekening als tegenrekening op te geven. 

In de onderstaande overzichten zie je per bank de mogelijkheden voor het openen van een en/of rekening.

Banken waar je zowel een betaal- als een spaarrekening kunt openenEn/of betaalrekening mogelijkEn/of spaarrekening mogelijk
ABN AMROJa
Ja
ASN BankJa
Ja
bunqJa
Ja
INGJa
Ja
KnabJa
Ja
OpenbankNeeNee
RabobankJaJa
RegioBankJa
Ja
SNS BankJa
Ja
Triodos BankJa
Ja


Banken waar je alleen een spaarrekening kunt openenEn/of spaarrekening mogelijkEn/of rekening als tegenrekening mogelijk
AnadolubankJaJa
ArgentaJaJa
BigbankNeeJa
Centraal BeheerNeeJa
Credit Europe bankJaJa
DHB BankJa
Ja
Garanti BBVAJa
Ja
LeasePlan BankJa
Ja (alleen bij en/of spaarrekening)
Lloyds bankNeeJa
Nationale-NederlandenJaJa
NIBCJaJa
Raisin (verschillende partnerbank, zoals Renault Bank, Klarna en Nordax Bank)
NeeJa
YapiKrediJaJa


Gezamenlijke rekening opzeggen

Wil je een en/of rekening opzeggen, dan moeten beide rekeninghouders daarvoor toestemming geven. Wil je niet langer samen een rekening aanhouden, dan kan de rekening opgeheven worden. Maar vaak is het ook mogelijk dat een van de rekeninghouders de rekening alleen blijft houden.

En/of rekening bij overlijden

Heb je een en/of rekening samen, dan is het belangrijk om goed bij te houden waar het geld op de rekening vandaan komt. Dat voorkomt moeilijkheden als een van de rekeninghouders komt te overlijden. Het tegoed dat afkomstig is van de overledene, valt namelijk onder het erfrecht. Dat wil zeggen, dat het saldo van de overledene valt onder de nalatenschap. Hierover moet belasting betaald worden voordat het naar de erfgenamen gaat.

Wel blijft de en/of rekening na overlijden eigendom van de nog levende rekeninghouder. Deze moet het overlijden van de andere rekeninghouder wel direct melden bij de bank.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
;