Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

En/of rekening belastingdienst

Hoe werkt de en/of rekening voor de Belastingdienst?

Een en/of rekening is een gezamenlijke spaarrekening of betaalrekening. De relatie van de rekeninghouders maakt niet uit, maar onderling vertrouwen is wel heel belangrijk. Elke rekeninghouder mag namelijk zonder toestemming van de andere rekeninghouder geld storten of opnemen. In dit artikel staan de belastingregels voor de en/of rekening uitgelegd.

Belasting over je spaarrekening en betaalrekening

Iedereen vult elk jaar zijn of haar belastingaangifte in. Over het geld op je spaarrekening en je betaalrekening betaal je rendementsheffing. De uitgebreide regels voor de (vermogens)rendementsheffing vind je in het artikel ‘Box 3 belasting

Kortweg betaal je in box 3 belasting over je eigen vermogen. Dit eigen vermogen wordt samengesteld uit je (spaar)geld en je beleggingen. Je mag je schulden en een eventuele vrijstelling vermogensrendementsheffing van het totaalbedrag aftrekken. Je betaalt belasting over het bedrag in deze box dat hoger is dan 30.846 euro per persoon. Heb je een fiscaal partner, dan mag je samen dit bedrag verdubbelen tot 61.692 euro.

En/of rekening belasting

De aangifte van een en/of rekening is natuurlijk even lastig. Want: wie geeft welk bedrag op en betaalt dus de belasting? Vaak wordt gedacht dat de verdeling 50/50 is, dus iedere rekeninghouder geeft de helft van het saldo op. Maar zo zijn de regels niet. Elke rekeninghouder geeft namelijk het bedrag op dat hij of zij op de rekening heeft gestort.

Houd dus gedurende het jaar goed bij voor welk saldo jij verantwoordelijk bent. Hoeveel heb jij gestort en hoeveel heb jij opgenomen? Spreek met elkaar goed af dat je dit samen bijhoudt, dat voorkomt misverstanden.

En/of rekening - Belastingvrije gift?

Soms willen ouders een en/of rekening openen als gift voor een kind. De ouder stort dan geld op de spaarrekening en spreekt met het kind af dat dit geld voor hem of haar is. De ouder betaalt de belasting, want hij of zij stort het geld op de rekening.

Deze constructie werkt prima. Maar als de ouder komt te overlijden, wordt het saldo niet automatisch een belastingvrije gift. Het saldo dat aan de overledene toebehoort, valt na het overlijden tot de nalatenschap. De nalatenschap wordt verdeeld onder de erfgenamen. Maar eerst moet er erfbelasting over betaald worden.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl