Sparen

Rente Europese Centrale Bank

Hoe beïnvloed de Europese Centrale Bank de rente?

De Europese Centrale Bank, of de ECB, is de centrale bank voor de euro. De ECB moet er voor zorgen de euro een zo sterk mogelijke munt wordt en blijft. De bank zorgt dat de waarde van de euro niet te sterk daalt of stijgt. Stabiliteit is namelijk heel belangrijk voor een munteenheid. De ECB kan verschillende stappen ondernemen om de stabiliteit van de euro te bewaken of te beïnvloeden. De rentestanden in Europa beïnvloeden de stabiliteit van de euro bijvoorbeeld. In dit artikel lees je hoe de ECB de rentestanden voor sparen, hypotheken en lenen in Nederland kan beïnvloeden.

Refi rente ECB

De ECB bepaalt elke maand een aantal rentestanden. De meest interessante rentestand voor jou als spaarder, hypotheekbetaler of schuldenaar, is de zogenaamde ‘refirente’. De refirente is het rentepercentage waartegen banken in Europa geld kunnen lenen van de ECB.

Banken lenen geld om bijvoorbeeld hypotheken te kunnen verstrekken en investeringen te doen. De Raad van Bestuur van de ECB beslist maandelijks of de refirente zal stijgen, dalen of gelijk zal blijven. De Raad van Bestuur baseert de refirente op het in de hand houden van inflatie en om de prijsstabiliteit te bevorderen.

Is de refirente laag, dan lenen banken graag geld bij de ECB. Voor banken is het dan minder belangrijk om geld van bijvoorbeeld spaarders binnen te halen. Geld van klanten is bijvoorbeeld jouw spaargeld. Is de refirente dus laag, dan krijg jij als spaarder waarschijnlijk een lage spaarrente voor je spaargeld. Andersom leent de bank graag geld bij jou als spaarder als de refirente hoog is. De kans is dan groot dat de banken een hoge spaarrente bieden voor jouw spaargeld, omdat ze graag willen dat jij geld op een spaarrekening zet.

Tip! Lees meer over dit onderwerp in het artikel ‘Wat doet een bank

Rente Europese Centrale Bank - Euribor

Een andere mogelijkheid voor banken om geld te lenen, is om bij andere banken geld te lenen. De rente waartegen banken geld bij elkaar kunnen lenen, heet de Euribor. Dit rentetarief wordt elke dag vastgesteld door de rente van 57 Europese banken met elkaar te vergelijken. Vaak is de Euribor iets hoger dan de refirente.

De hoogte van de refirente is sinds 10 maart 2016 0,00 procent. Hiermee staat de ECB-rente op een historisch laag niveau. Sinds juli 2008 daalde de refirente. De huidige Euribor staat net iets hoger dan de refirente. Toch lenen banken liever bij andere banken dan bij de ECB. Dat komt omdat banken maar tot bepaald maximum mogen lenen bij de ECB en bovendien met meer regels te maken krijgen dan wanneer zij lenen bij een andere bank.

ECB rente - Invloed op sparen, lenen en hypotheken

De hoogte van de rente die jij krijgt op je spaarrekening of die je moet betalen voor je hypotheek of lening, hangt af van de refirente en Euribor. In eerste instantie bepaalt vooral de rente van de centrale bank de rentestanden. De Euribor wordt namelijk door de refirente beïnvloed. Omdat banken liever bij elkaar lenen dan bij de ECB, beïnvloedt vooral de Euribor de rente die jouw bank vraagt of geeft.

Euribor en spaarrente

Hoe hoog de rente is die jij krijgt op je spaarrekening, hangt voor een deel af van de Euribor. Maar elke bank bepaalt zelf welk rentetarief je krijgt. Hoe liever de bank wil dat jij geld op een spaarrekening zet, hoe hoger de rente is. De concurrentiepositie van de banken speelt hierbij ook een rol.

Op dit moment bieden de banken allemaal een hogere rente dan de stand van de Euribor. Omdat de Euribor zo laag staat, kunnen banken bijna niet anders dan een hogere rente geven. Maar de rente die jij krijgt, is dus wel laag, zelfs als jouw spaarrente hoger is dan de Euribor. Het best kun je dus voor je gaat sparen de rentarieven voor sparen vergelijken.

ECB rente hypotheek

Banken gaan ook bij het verstrekken van hypotheken en leningen uit van de stand van de Euribor. Daarbovenop vragen de banken een opslag bij het verstrekken van leningen en hypotheken. De opslag is een extra rentepercentage dat banken vragen bovenop de rente van de Euribor. Uit de opslag halen de banken inkomen om nieuwe kredieten te kunnen verstrekken en om rente te kunnen geven op spaarrekeningen.

Er gelden geen regels op de opslag die banken mogen vragen. Wel rekenen de banken doorgaans een lagere opslag op hypotheken dan op leningen. Wil je meer weten over de invloed van de Euribor op hypotheken? Lees dan het artikel Hypotheek met Euriborrente

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken