Sparen

Flexibel deposito

Wat is een flexibel deposito?

Een flexibel deposito is, zoals het woord al zegt, flexibeler dan een normaal deposito. Maar ook geld sparen op een flexibel deposito is gebonden aan voorwaarden. Net als bij een standaard deposito spreek je een looptijd en een vaste spaarrente af. Neem je tussentijds geld op, dan lever je in op je rente of je betaalt een boete. Wat de precieze voorwaarden zijn, hangt af van de aanbieder. De rente van een flexibel deposito ligt vaak wat lager dan de rente van een regulier deposito.

Flexibel deposito, welke zijn er?

Een klein aantal banken biedt een flexibel spaardeposito aan. Elk flexibel deposito ziet er anders uit. De volgende flexibele deposito’s zijn op dit moment beschikbaar:

MoneYou Sparen Vast  

MoneYou biedt flexibele deposito’s met korte looptijden. Je hebt de keuze uit 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar. Op deze rekeningen mag je onbeperkt geld storten en opnemen. Over het bedrag dat je extra stort, gaat de renteberekening meteen in. Neem je tussentijds geld op, dan krijg je een lagere rente over de gehele looptijd.

Rabobank DoelSparen 

DoelSparen van de Rabobank is een flexibel deposito dat minimaal 2 jaar loopt en maximaal 20 jaar. De bank geeft minder rente op een DoelSparen rekening dan op een standaard deposito, maar je hebt ook meer mogelijkheden. Zo mag je op elk moment geld bijstorten op de rekening. Geld opnemen mag in principe ook, maar dan betaal je wel een boete.

Tussentijds geld opnemen heeft nog steeds consequenties. Houd er dus rekening mee dat een flexibel deposito vooral interessant is als je tussentijds geld wil bijstorten. Een aantal standaard deposito’s biedt namelijk al de mogelijkheid om tegen betaling van een boete geld op te nemen.

Alternatief flexibel deposito 

Een spaarvorm die lijkt het flexibel deposito is de spaarrekening met klimrente. Deze spaarrekeningen hebben een vaste looptijd van 5 jaar en ook de spaarrente staat vast. Het verschil is, dat de rente van een klimspaarrekening elk jaar stijgt. Je begint in het eerste jaar dus met een laag rentetarief en elk jaar krijg je een hoger rentepercentage. Je mag je geld tussentijds opnemen, maar dit heeft effect op de rente die je krijgt.

Een ander alternatief is het korte termijn deposito. Dit zijn deposito’s die minimaal 1 maand en maximaal 2 jaar lopen. Deze deposito’s bieden een vaste rente en je mag geen geld opnemen of extra storten. Maar de looptijd is kort, dus je kan na de termijn geld opnemen of extra inleggen. Open dan opnieuw een kort deposito, zodat je geld weer een tijdje vast staat tegen een hogere rente. Zo bouw je voor jezelf flexibiliteit in. Bovendien kan je dan steeds tussentijds zoeken naar een deposito met de hoogste rente.

Zakelijk flexibel deposito 

Banken bieden ook voor ondernemers verschillende spaarrekeningen en deposito's aan. Het flexibel deposito is voor ondernemers vaak interessanter dan een regulier deposito. Doet zich er immers een mooie investeringskans voor, dan kun je het geld opnemen en in de investering stoppen. Maar als je het geld laat staan, ontvang je een hoger rendement dan op een gewone spaarrekening.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaardeposito's. Zo vind je makkelijk het best passende spaardeposito met de hoogste rente. Deposito vergelijken