Contact

Geld vastzetten of niet?

Is het slim om geld voor langere tijd vast te zetten?

Of het slim is om je spaargeld voor een langere tijd vast te zetten hangt vooral af van hoe hoog de deposito rentes staan en of je verwacht dat ze nog verder stijgen. Als de rentes voor spaardeposito's hoog staan of je verwacht dat ze binnenkort gaan dalen, dan is het slim om je spaargeld voor langere tijd vast te zetten.

Let op! Zet spaargeld alleen voor een langere tijd vast op een spaardeposito als je zeker weet dat je het geld zolang kunt missen. Je kunt het namelijk niet zomaar opnemen tijdens de looptijd.

Waarom spaargeld vastzetten bij hoge rentes?

Je spaargeld vastzetten op een termijndeposito levert een hogere spaarrente op dan op een vrij opneembare spaarrekening. De rente waartegen je het spaargeld vastzet, staat voor de afgesproken termijn vast. Dit betekent dat jouw spaargeld op een deposito van bijvoorbeeld 2 jaar voor 4,5% rente, 2 jaar lang vast staat tegen het afgesproken rentepercentage. Dat kan heel prettig zijn: je weet precies waar je aan toe bent. Als de rentes dalen, blijf je hetzelfde rendement houden. 

Spaargeld vastzetten geeft zekerheid

Dat je niet bij je spaargeld kan kan ook een fijne stok achter de deur zijn. Heb je bijvoorbeeld nu al een flink bedrag beschikbaar dat je over 10 jaar of langer wilt gebruiken om eerder met pensioen te gaan of om je kind te helpen bij de aankoop van een eerste huis? Door het op een spaardeposito te zetten, weet je zeker dat je het geld over de tijd beschikbaar hebt en dat je niet in de verleiding bent gekomen om het voor iets anders te gebruiken.

Spaargeld vastzetten – Kun je het geld missen?

Bij geld vastzetten op een deposito is het belangrijk dat je dit geld daadwerkelijk kunt missen. Je zet het geld namelijk vast voor een afgesproken tijd. Bij onverwachte uitgaven of als je het geld plotseling nodig hebt, kan je geen aanspraak doen op dit geld. Het is daarom belangrijk om te kijken naar je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld van een auto hebt, waarvan je verwacht dat hij volgend jaar niet meer door de APK gaat komen en je dus een nieuwe moet aanschaffen, is het misschien niet verstandig om te sparen op een spaardeposito.

Geld vastzetten of niet?

Of geld vastzetten wel of niet verstandig is, hangt af van een aantal factoren. Als er een mogelijkheid bestaat dat je tussentijds geld op moet nemen is het verstandiger om te kijken naar alternatieven. Dan kan een spaarrekening verstandiger zijn. Als rentes stijgen is het ook verstandig om hier rekening mee te houden. Verwacht je echter dat de rentes binnenkort gaan dalen? Dan is geld vastzetten verstandig. Tevens is het bij spaargeld vastzetten belangrijk om te weten wat de voorwaarden zijn van het deposito. Er kunnen veel verschillen zijn tussen deposito’s. Let dus goed op het termijn, de actuele rentetarieven, de hoogte bij eventuele boete en de overige voorwaarden.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken
Spaargeld vastzetten tegen een hoge rente? Vergelijk en haal het maximale uit je spaargeld!