Contact
Sparen

Geld vastzetten of niet?

Is het slim om geld voor langere tijd vast te zetten?

Je spaargeld vastzetten op een termijndeposito levert een hogere spaarrente op dan op een vrij opneembare spaarrekening. De rente waartegen je het spaargeld vastzet, staat voor de afgesproken termijn vast. Dit betekent dat jouw spaargeld op een deposito van bijvoorbeeld 2 jaar voor 4,5% rente, 2 jaar lang vast staat tegen het afgesproken rentepercentage. Dat kan heel prettig zijn: je weet precies waar je aan toe bent en als de rentes dalen, blijf je hetzelfde rendement houden. Aan de andere kant: als de rentestand stijgt profiteer je daar ook niet van, omdat jouw spaarrente niet mee stijgt.

Verder is het belangrijk om te beseffen dat geld sparen in deze vorm ook echt vastzetten betekent. Je kunt niet een deposito tussentijds opzeggen of geld opnemen, of alleen tegen een behoorlijke boeterente. Bij sommige banken kun je afspraken maken over situaties waarin het geld boetevrij opgenomen mag worden, bijvoorbeeld bij aankoop van een woning of een bruiloft.

Spaargeld vastzetten – Kun je het geld missen?

Bij geld vastzetten op een deposito is het belangrijk dat je dit geld daadwerkelijk kunt missen. Je zet het geld namelijk vast voor een afgesproken tijd. Bij onverwachte uitgaven of als je het geld plotseling nodig hebt, kan je geen aanspraak doen op dit geld. Het is daarom belangrijk om te kijken naar je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld van een auto hebt, waarvan je verwacht dat hij volgend jaar niet meer door de APK-keuring gaat komen en je dus een nieuwe moet aanschaffen, is het misschien niet verstandig om te sparen op een spaardeposito.

Tip! Of het verstandig is om je geld vast te zetten, hangt dus mede af van de depositorente en de rente op een vrij opneembare spaarrekening. Op Geld.nl kun je gemakkelijk alle spaarrente vergeljiken en zo de hoogste rente vinden. 

Geld vastzetten of niet?

Of geld vastzetten wel of niet verstandig is, hangt af van een aantal factoren. Als er een mogelijkheid bestaat dat je tussentijds geld op moet nemen is het verstandiger om te kijken naar alternatieven. Dan kan een spaarrekening verstandiger zijn. Als rentes stijgen is het ook verstandig om hier rekening mee te houden. Verwacht je echter dat de rentes binnenkort gaan dalen? Dan is geld vastzetten verstandig. Tevens is het bij spaargeld vastzetten belangrijk om te weten wat de voorwaarden zijn van het deposito. Er kunnen veel verschillen zijn tussen deposito’s. Let dus goed op het termijn, de actuele rentetarieven, de hoogte bij eventuele boete en de overige voorwaarden.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;