Sparen

Gezamenlijke spaarrekening

Waarop letten bij een gezamenlijke spaarrekening?

Veel Nederlanders hebben naast een privé spaarrekening ook een gezamenlijke spaarrekening bij de bank lopen. De rekening kan bijvoorbeeld gedeeld worden met de partner of een groep vrienden. Aan het hebben van een gezamenlijke spaarrekening zitten een aantal voor- en nadelen. In dit artikel lees je informatie over de gezamenlijke spaarrekening.

Een gezamenlijke spaarrekening is een spaarrekening bij de bank die op meerdere namen staat. Je kan kiezen tussen een en/of rekening en een en/en rekening. Kies je voor een en/of rekening, dan kan elke rekeninghouder geld van de rekening halen. Vertrouwen is dan ook belangrijk als je besluit om een gezamenlijke spaarrekening te openen. Kies je voor een en/en rekening, dan heb je voor elke transactie toestemming van alle rekeninghouders nodig.

Gezamenlijke spaarrekening openen

Bij veel banken is het mogelijk om een gezamenlijke (spaar)rekening te openen. De spaarrekening wordt dan op meerdere namen gezet. Het is overigens lang niet altijd mogelijk om een spaarrekening op meer dan twee namen te zetten. Als je besluit om met je partner of vrienden een gezamenlijke rekening te openen, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Vragen als: “Hoeveel geld wordt er gestort en wanneer mag het geld van de rekening gehaald worden?” moeten beantwoord worden.

Let op: Wil je een gezamenlijk spaardeposito openen? Neem dan contact op met de bank.

Samen sparen

Samen sparen heeft natuurlijk voordelen en nadelen. Met een grotere groep heb je sneller een leuk bedrag bij elkaar gespaard waarover je spaarrente ontvangt. Spaar je voor een bepaald spaardoel en dit doel is bereikt, dan mag elke rekeninghouder het geld van de rekening halen. Een gezamenlijke rekening kent natuurlijk ook nadelen. Zo kan er bijvoorbeeld eenvoudig ruzie ontstaan over het saldo.

Daarnaast kan een gezamenlijke spaarrekening belastingtechnisch gezien soms best ingewikkeld zijn. Bij fiscale partners is dit doorgaans geen probleem, omdat bij fiscale partners het saldo naar keuze mag worden verdeeld. Het wordt anders wanneer je met vrienden besluit om een gezamenlijke rekening te openen. Dan moet ieder zijn gespaarde deel opgeven aan de fiscus. 

Gezamenlijke rekening - Depositogarantiestelsel

Als de rekening op naam staat van twee (of meer) personen gezamenlijk staat, komen zij allemaal in aanmerking voor dekking onder het depositogarantiestelsel. Bij een rekening die op naam van twee personen staat, geldt dus een dekking van 200.000 euro. Let op: het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunninghouder en niet per rekening. Meer informatie hierover lees je in het artikel over het depositogarantiestelsel.