Sparen

Groen sparen belastingvoordeel

Wat is het belastingvoordeel bij groen sparen?

Groen sparen wil zeggen dat je spaart op een spaarrekening of deposito waarbij de bank het geld investeert in milieuvriendelijke projecten. In sommige gevallen profiteer je met een groen sparen van enkele fiscale voordelen. In dit artikel lees je welke belastingvoordelen er gelden voor groen sparen en welke banken deze mogelijkheid bieden.

Groen sparen met fiscaal voordeel in box 3

Als je spaart op een spaarrekening of deposito waarvoor de bank van de overheid een zogenoemde Groene Verklaring heeft gekregen, is het spaargeld tot een bepaalde grens vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Dat wil zeggen: mits je totale spaarsaldo niet hoger is dan 59.000 euro. Heb je meer groen spaargeld? Dan moet je daarover dus wel vermogensrendementsheffing betalen.

Belastingdienst groen sparen – Voordeel in box 1

Naast de vrijstelling in box 3 (sparen en beleggen) profiteer je van een belastingvoordeel in box 1 (inkomen). Je mag bij de belastingaangifte 0,7 procent van het totale spaartegoed op de groene spaarrekening of het groendeposito aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je dus minder inkomstenbelasting.

Sparen met belastingvoordeel – Bij welke banken?

Om in aanmerking te komen voor deze belastingvoordelen, moet het spaarproduct door de overheid zijn erkend. Op dit moment beschikken alleen de groene spaarrekeningen en deposito’s van Rabobank, ING en ABN AMRO over een Groene Verklaring van de overheid. Alleen bij deze banken kun je dus groen sparen met belastingvoordeel.

Let op! Op dit moment kennen Rabobank en ABN AMRO echter een klantenstop voor het groen sparen. Je kunt dus alleen nog groen sparen bij ING.

Bij ASN Bank en Triodos Bank, die bekend staan als duurzame banken, is het niet mogelijk om te sparen met deze fiscale voordelen. Het geld wordt weliswaar geïnvesteerd in groene of maatschappelijk verantwoorde projecten, maar de spaarproducten van deze banken beschikken namelijk niet over een Groene Verklaring.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken