Contact

Hoeveel sparen voor je kind?

Hoeveel moet ik sparen voor mijn kind?

Hoeveel je precies moet sparen voor je kind is lastig te zeggen. Het hangt namelijk af van het totale bedrag dat je bijvoorbeeld op de 18e verjaardag aan je kind wil geven en wat je wil dat je kind hiermee kan doen. De kosten voor het halen van een rijbewijs liggen bijvoorbeeld een stuk lager dan het bedrag dat je nodig hebt voor een vierjarige studie. De belangrijkste spaardoelen die ouders noemen, zijn:

  • Studie
  • Opbouw van een klein vermogen
  • Aankoop van een woning
  • Financieren van rijlessen
  • Uitzet en/of trouwdag

Wanneer begin je te sparen voor je kind?

Behalve het spaardoel en het bedrag dat je uiteindelijk bij elkaar wilt krijgen, speelt ook het moment waarop je begint met sparen een rol. Als je begint te sparen als je zoon of dochter nog in de luiers zit, is het maandelijks benodigde spaarbedrag lager dan wanneer je begint als je kind al op de middelbare school zit.

Tip! Open de beste spaarrekening kind! Wil je zeker zijn van een hoge spaarrente op de spaarrekening voor je kind? Kijk niet alleen naar de rente nu, maar ook naar het renteverloop van de afgelopen jaren. Spaarbanken die traditioneel bovenaan staat met de hoogste rente voor jeugdsparen zijn bijvoorbeeld: ASN Bank, Triodos Bank en Argenta.

Kinderspaarrekeningen vergelijken

Hoeveel per maand sparen voor kind?

Als je het heel simpel wilt houden, kijk je gewoon naar het bedrag dat je uiteindelijk verwacht nodig te hebben. Dit deel je door het aantal maanden dat je hebt voordat het spaardoel bereikt moet zijn en dan weet je hoeveel je maandelijks moet sparen.

Voorbeeld: Stel je spaart voor het financieren van rijlessen en je kind is net 12 jaar geworden. Dan heb je nog 6 jaar de tijd, ofwel 72 maanden, totdat je kind 18 wordt. Gemiddeld ben je ongeveer 3.060 euro kwijt aan alle kosten die komen kijken bij het halen van een rijbewijs (bron: CBR). Met een spaarbedrag van 45 euro per maand, haal je het doel op tijd.

Inflatie en sparen voor je kind

Maar hier zit een addertje onder het gras, namelijk de inflatie. Veel zaken worden elk jaar duurder. Hierdoor zijn de kosten voor het halen van een rijbewijs over zes jaar waarschijnlijk hoger dan nu het geval is. Ga daarom bij het berekenen van het benodigde spaarbedrag uit van gemiddeld 2 procent inflatie per jaar. Het halen van een rijbewijs zou dan over zes jaar gemiddeld 3.466 euro kosten. Je moet dus ruim 48 euro per maand moeten sparen om dit eindbedrag te bereiken.

Gelukkig krijg je ook nog spaarrente op een spaarrekening voor je kind. Als je een spaarrekening hebt met een rente die hoger is dan de inflatie, hoef je eigenlijk geen rekening te houden met de inflatie. De rente compenseert dit immers. De laatste jaren heeft de spaarrente echter regelmatig onder het niveau van de inflatie gelegen.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
Sparen voor je kind? Vergelijk & kies de hoogste rente!
;