Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Huursubsidie grens

Hoeveel eigen vermogen mag je hebben voor huurtoeslag?

Om huurtoeslag te ontvangen mag je in 2020 maximaal 30.846 euro aan eigen vermogen hebben. Ben je samen met een fiscaal partner, dat is dit bedrag 61.692 euro. Heb je meer eigen vermogen, dan ontvang je géén huurtoeslag meer.

Huurtoeslag is een vorm van subsidie vanuit de overheid. Je krijgt deze toeslag elke maand als je huur te hoog is in verhouding tot je inkomen. Er wordt wel een grens gesteld aan de hoogte van de huur als je jonger bent dan 23 jaar. Verder wordt er gekeken naar de hoogte van je inkomen en naar je eigen vermogen bij de bepaling van de huurtoeslag.

Je eigen vermogen is je vermogen in box 3. In deze box vallen je spaargeld, beleggingen, 2e huis en schulden. Je berekent je eigen vermogen door je bezittingen bij elkaar op te tellen en daar je schulden weer van af te trekken. De overheid gaat er vanuit dat je inkomsten krijgt uit je eigen vermogen, omdat je bijvoorbeeld spaarrente ontvangt. Daarom wordt je eigen vermogen meegenomen in de berekening van de huurtoeslag.

Huurtoeslag en eigen vermogen - Heffingsvrij vermogen

De overheid vindt dat iedereen recht heeft op een heffingsvrij vermogen van 30.846 euro. Voor fiscale partners wordt dit bedrag verdubbeld naar 61.692 euro. Over je heffingsvrije vermogen betaal je geen belasting, omdat dit niet als inkomen wordt gezien. Je vermogen boven dit bedrag wordt wel gezien als een bron van inkomsten en daar moet je belasting over betalen. Omdat dit vermogen wordt gezien als inkomen ligt ook de grens voor huurtoeslag bij dit bedrag. Heb je meer eigen vermogen, dan krijg je geen huurtoeslag.

Huursubsidiegrens en inkomen

Om huursubsidie te krijgen mag niet aleen je vermogen niet te hoog zijn. Je mag ook niet te veel verdienen volgende de Belastingdienst. In onderstaande tabel zie je het maximuminkomen voor huurtoeslag:

Maximuminkomen huurtoeslag jonger dan AOW-leeftijd
JaarIk woon alleenIk woon niet alleen
2020€ 31.500€ 40.500 samen
2019€ 22.700€ 30.825 samen
2018€ 22.400€ 30.400 samen


Eigen vermogen en de belastingdienst

Er geldt nog een aantal regels rondom eigen vermogen die invloed hebben op toeslagen en uitkering. Er zijn bijvoorbeeld ook beperkingen voor zorgtoeslag en vermogen. Ook zijn er beperkingen voor uitkering en spaargeld of eigen vermogen. Houd dus altijd goed in de gaten hoeveel je kunt sparen. Door de spaarrente stijgt het bedrag op je spaarrekening natuurlijk ook.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl