Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Jeugdspaarrekening

Waarop letten bij jeugdsparen?

Sparen voor later, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat geldt ook voor kinderen. Veel banken bieden daarom een vorm van jeugdsparen aan. Ouders en grootouders kunnen geld sparen voor bijvoorbeeld de studie van het kind. Ook bestaan er speciale jeugd spaar- en betaalrekeningen waarop het kind zelf kan sparen en leert omgaan met geld.

Kinderen zijn duur. Zeker wanneer ze wat ouder worden en naar school gaan. Veel ouders en ook grootouders bereiden zich hier financieel op voor door geld apart te zetten. Zij sparen bijvoorbeeld voor de studie of het rijbewijs van het kind. Veel banken bieden speciale jeugdspaarrekeningen aan, met vaak een hogere spaarrente, die ouders of grootouders kunnen afsluiten voor het kind.

Jeugdspaarrekening - Afsluiten

Een jeugdspaarrekening kan door ouders, grootouders en in sommige gevallen door het kind zelf worden afgesloten. Het afsluiten van een jeugdspaarrekening is vrij eenvoudig. Vaak kan een jeugdspaarrekening gewoon online door de ouders geregeld worden bij de bank. Wanneer grootouders of het kind zelf een jeugdspaarrekening willen afsluiten, hebben zij schriftelijk toestemming nodig van de ouders/voogd. 

Jeugsdsparen - De mogelijkheden

Er bestaan verschillende soorten jeugdspaarrekeningen. Op een normale jeugd spaarrekening kunnen ouders en grootouders op ieder moment geld bijstorten. Deze spaarrekeningen kennen een variabele rentevergoeding. Daarnaast bestaan er ook jeugd spaardeposito’s met een vast rentepercentage. Deze vorm van jeugdsparen is vooral geschikt voor ouders of grootouders die eenmalig een groot geldbedrag willen storten. Het geld, inclusief rente, komt aan het einde van de vooraf afgesproken looptijd vrij.

Tip! Liever je geld aan leuke zaken uitgeven? Bespaar ook heel makkelijk op je zorgverzekering. Vergelijk en vind de jongeren zorgverzekering met de laagste premie.  

Jeugdspaarrekening en betaalrekening

Wanneer het kind wat ouder wordt, kan deze ook zelf, met toestemming van een ouder, een jeugd spaar- en betaalrekening afsluiten bij de bank. Deze bijzondere spaarvorm wordt door verschillende banken aangeboden. Jeugd spaar- en betaalrekeningen zijn bedoeld voor kinderen tussen 7 en 15 jaar en worden ook wel jongerenrekeningen genoemd.

Een jeugd spaar- en betaalrekening biedt vaak dezelfde mogelijkheden als een betaalrekening voor een volwassene. Er is bijvoorbeeld een pinpas met chipknip aangekoppeld. Een opvallend verschil met een betaalrekening voor volwassenen is dat een jeugd spaar- en betaalrekening spaarrente biedt over het gespaarde geld dat op de rekening staat.

Jeugdsparen BEM-clausule

Het komt regelmatig voor dat jeugdspaarrekeningen een BEM-clausule hebben. De afkorting BEM staat voor Beschikking Eigen Middelen. Deze clausule zorgt ervoor dat de jeugd spaarrekening wel op naam van kind staat, maar de zeggenschap niet. Het kind krijgt pas zeggenschap over de rekening wanneer de in de clausule afgesproken leeftijd bereikt is. Daarvoor ligt de zeggenschap van de jeugd spaarrekening bij de ouder of eventueel grootouder.

Jeugdsparen - Voordelen

Jeugdsparen kent een aantal voordelen. Je hebt spaargeld achter de hand wanneer je kind besluit om te gaan studeren. Daarnaast bieden banken vaak leuke extraatjes wanneer een jeugd spaarrekening wordt afgesloten. Als de spaarrekening op naam van het kind staat en één van de ouders te overlijden komt, hoeft over het geld op de jeugdspaarrekening geen successiebelasting afgedragen te worden.

Jeugdspaarrekening - Nadelen

Een belangrijk nadeel van jeugdsparen is dat de rentepercentages doorgaans iets lager zijn dan de spaarrentes op normale spaarrekeningen. Dit is echter niet altijd het geval. Daarnaast is het spaargeld niet altijd vrij opneembaar. Mocht je als ouder zijnde het geld ergens anders voor nodig hebben, kan er een boete in rekening gebracht worden.

Tip! Je kunt in plaats van op een jeugdspaarrekening ook altijd voor je kind sparen op een reguliere spaarrekening of deposito. Bekijk snel waar je dan de hoogste spaarrente en hoogste depositorente krijgt!

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl