Sparen

Klimrente

Wat is een klimspaarrekening?

Klimrente betekent tegen een jaarlijks stijgende spaarrente geld sparen. Elk jaar ontvang je een hoger rentepercentage over je spaargeld. Dat klinkt als een heel interessante spaarvorm. Hoe werkt klimrente precies en wanneer is deze spaarvorm een slimme keuze?

Klimrente sparen

Met klimrente krijg je elk jaar een hogere rente. Het rentepercentage van de eerste jaren is dan relatief laag, maar van de laatste jaren is het rentepercentage hoog. Zo word je beloond als je je geld langere tijd laat staan.

Een klimrentespaarrekening loopt voor 5 jaar. Bij het afsluiten van de spaarrekening worden de looptijd en de hoogte van de rentepercentages per jaar afgesproken. De rentepercentages staan dus vast. Dit is voordelig als de landelijke rentetarieven dalen, maar nadelig als de landelijke rentetarieven stijgen.

Verschil klimrente en spaardeposito

Hierin lijkt de klimrenterekening dus op een spaardeposito. Ook de deposito rentes en de looptijd van het deposito staan vooraf vast. Maar op een deposito kun je tussentijds niet beschikken over je geld. Een klimrenterekening is vrij opneembaar. Daarom lijkt een klimspaarrekening ook wel op een flexibel deposito

Neem je tussentijds geld op van je klimrenterekening, let er dan goed op dat het rentepercentage groeit per volgemaakt jaar. Neem je je dus halverwege het derde jaar geld op, dan krijg je daarover het rentepercentage van het tweede jaar. Geld tussentijds bijstorten is niet mogelijk.

Klimrente sparen – Voordelig of niet?

In de vergelijking hieronder wordt de klimrenterekening van SNS Bank vergeleken met een SNS Bank deposito van 5 jaar en de vrij opneembare SNS InternetSparen rekening. Hierbij moet wel gezegd worden dat de variabele rente van SNS InternetSparen op dit moment de hoogste spaarrente is. Op andere spaarrekeningen krijg je dus minder rendement. Aan de andere kant ligt het rentepercentage van het deposito van SNS Bank in de middenmoot. Je kunt dus gemakkelijk een hogere rente vinden voor je deposito.

De rentepercentages in deze vergelijking zijn van 5 januari 2016.

Inleg 5.000 euro

Rente na jaar: 

SNS InternetSparen 

1,05 procent rente

Klimrente

0,3 - 0,4 - 0,6 - 0,9 - 1,8 procent rente

Depsosito 5 jaar

0,7 procent rente   

Na jaar 15.052,50 euro5.015,00 euro5.035,00 euro
Na jaar 25.105,55 euro5.035,06 euro5.070,24 euro
Na jaar 35.159,15 euro5.065,27euro5.105,73 euro
Na jaar 45.213,33 euro5.110,85 euro5.141,47 euro
Na jaar 55.268,07euro5.205,85 euro5.177,46 euro


In dit voorbeeld levert klimrente meer op dan een deposito voor 5 jaar, maar minder dan een spaarrekening met variabale rente. 

Een klimrenterekening is handig als je eigenlijk je geld voor 5 jaar weg wil zetten op een deposito, maar de zekerheid wilt dat je boetevrij over je spaargeld kan beschikken. 

Klimrente vergelijken

Op dit moment bestaan er 4 klimrenterekeningen: het Fix Flex Deposito 5 jaar van Garanti Bank, Spaar-Op-Maat Groeirente van RegioBank en SNS Klimrente 5 jaar van SNS Bank. Voordat je een van deze spaarrekeningen opent, is het verstandig om de klimrenterekening zowel met het gewone deposito als met de vrij opneembare spaarrekening te vergelijken.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken