Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Termijndeposito

Wat is een termijndeposito?

Een deposito is een spaarrekening waarop je je spaargeld vastzet voor een afgesproken tijd. Dat kan een lange tijd zijn, bijvoorbeeld 5 jaar of 10 jaar. Maar je kan ook kiezen voor enkele maanden of 1 of 2 jaar. Met een looptijd tot 2 jaar wordt een deposito ook wel een korte termijn deposito genoemd. Wil je geld sparen op een termijn deposito, dan mag je je geld in deze periode niet opnemen en je mag er ook geen nieuw geld op overmaken. Wil je toch je deposito tussentijds stopzetten of een deel van het geld opnemen, dan betaal je bij de meeste banken een boete.

Tip! Omdat je geld voor een bepaalde tijd vaststaat op een deposito, ontvang je vaak een hogere spaarrente over je spaargeld dan wanneer je spaart op een vrij opneembare spaarrekening. Hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente is die krijgt. Kan je het geld dus voor een bepaalde periode missen, dan kan een deposito een slimme keuze zijn.

Termijndeposito rente

Sparen op een deposito zou dus meer rente op moeten leveren dan sparen op een vrij opneembare spaarrekening. Controleer altijd goed of dit wel echt zo is. Vergelijk dus de depositorente onderling, maar vergelijk de depositorentes ook met de hoogste spaarrente voor een vrij opneembare rekening en ook met deposito’s die iets langer lopen.

Houd er bij het vergelijken rekening met het verschil tussen nominale rente en effectieve rente . De nominale rente is het rentepercentage dat je ontvangt. Maar de effectieve rente kan hoger zijn. De effectieve rente kan hoger zijn. Dit is namelijk de werkelijke rente die je na een jaar ontvangt. Hierin is het eventuele rente op rente effect meegerekend.

Korte termijn deposito – Wanneer een goede keuze?

Let er bij de kortlopende deposito’s altijd op of de rente die genoemd wordt, per jaar of per termijn is. Dat kan uiteindelijk veel verschil maken. Als de hoogste spaarrente per jaar wordt weergegeven, kan het zijn dat deposito’s die per termijn worden weergegeven, toch meer opleveren.

Naast de actuele rentetarieven spelen er meer factoren een rol in het maken van je keuze. Zo is het slim om te kijken naar het verloop van de rentetarieven. Staan de rentepercentages laag, dan is het niet handig om een langlopend deposito af te sluiten. Een langlopend deposito is juist wel een goede optie als de rentestanden hoog zijn.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de kans dat je nieuw geld in wil leggen of geld op wil nemen. Dat kan niet in de looptijd van een deposito. Wil je dus wel een deposito, maar ook regelmatig het saldo veranderen, dan kies je voor een deposito van een bepaald aantal maanden. Wil je meer flexibiliteit, dan past een deposito niet bij jou.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl