Sparen

Landen met bankgeheim

Welke landen met bankgeheim zijn er nog?

Het aantal landen met een bankgeheim is de afgelopen jaren flink geslonken. Vanuit de hele wereld worden landen met een bankgeheim onder druk gezet om bankgegevens van buitenlandse spaarders openbaar te maken. In een aantal landen is echter nog steeds een bankgeheim of een beperkt bankgeheim van kracht.

Bankgeheim Zwitserland

De oorsprong van het bankgeheim ligt in Zwitserland. De bankwet uit 1934 maakte anoniem geld sparen mogelijk in Zwitserland. Banken beschermen persoonlijke informatie van klanten door te werken met genummerde bankaccounts.
Landen waar een bankgeheim van kracht is, spelen geen gegevens van buitenlandse spaarders door aan derden, tenzij dit moet van de rechtbank. Spaarders kunnen in deze landen dus sparen zonder dat hun eigen overheid van het spaartegoed op de hoogte is. Hierdoor kunnen zij de rendementsheffing ontduiken.

opheffing bankgeheim

Het bankgeheim staat al jaren onder druk. Het aantal landen met een bankgeheim is de afgelopen jaren dan ook flink geslonken. Zo is het bankgeheim in bijvoorbeeld Liechtenstein, Luxemburg en Oostenrijk opgeheven. In 2015 is Zwitserland nog het enige Europese land met een bankgeheim. Buiten Europa zijn er ook een aantal landen met een bankgeheim. Voorbeelden hiervan zijn Uruguay, Libanon en Botswana. Hoelang het bankgeheim blijft bestaan, is nog maar de vraag. De internationale druk neemt alsmaar toe, waardoor het steeds moeilijker wordt om het bankgeheim te behouden.

Landen met bankgeheim en boete zwartsparen

Spaarders kiezen soms voor sparen in een land met een bankgeheim om zo geen vermogensbelasting over het spaartegoed te betalen. Het niet opgeven van vermogen is echter strafbaar en kent een zeer hoge boete. Het is dan ook zeer onverstandig om de belasting te ontduiken. De Nederlandse overheid maakt sinds enkele jaren zeer succesvol jacht op zwartspaarders.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken