Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Leren sparen

Leren sparen, hoe doe je dat?

Voor de een is sparen vanzelfsprekend, een ander is er misschien nooit bewust mee bezig geweest. Gelukkig kan iedereen leren geld sparen. Aan de hand van een drietal duidelijke stappen en enkele handige tips helpen wij je op weg.

Stap 1: Bepaal je spaardoel

Het is belangrijk om eerst je spaardoel te bepalen. Misschien spaar je voor iets heel concreets, zoals een vakantie of een nieuwe auto, maar je kunt ook sparen om een financiële buffer aan te leggen waarmee je onvoorziene kosten indien nodig kunt opvangen. 

Stap 2: Kies een spaarvorm

Heb je het spaardoel bepaald, dan is de volgende stap het kiezen van de spaarvorm die daar het beste bij past. Is je spaardoel een toekomstige grote aankoop, dan kan een spaardeposito een goede keus zijn. Je spaargeld staat dan gedurende de looptijd vast en je ontvangt er een gegarandeerderendement over. Is je spaardoel wat extra financiële ruimte voor het geval je bijvoorbeeld een kapotte wasmachine moet vervangen, dan is een vrij opneembare spaarrekening wellicht een betere keuze. De spaarrente daarvan is variabel en meestal iets lager dan die op een deposito, maar je kunt wel te allen tijde bij je spaargeld mocht dat nodig zijn.

Er zijn ook spaarvormen waarbij je maandelijks automatisch een bedrag spaart. Deze zijn met name geschikt voor mensen die het moeilijk vinden elke maand zelf geld naar de spaarrekening over te boeken. Je kunt sparen voor je kind met een speciale kinderspaarrekening en voor ondernemers is er de zakelijke spaarrekening of het zakelijk deposito. Besteed voldoende tijd aan de keuze voor een spaarvorm en weeg de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden zorgvuldig af.

Stap 3: Zorg dat je spaargeld rendeert

Het belangrijkste doel van sparen is natuurlijk dat het spaargeld rendeert. Dat je na een tijdje meer geld hebt dan toen je het op de rekening zette. Een goed renderende spaarrekening is een spaarrekening met een aantrekkelijke spaarrente. Door de rentepercentages sparen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, kom je erachter bij wie je spaart tegen de hoogste spaarrente. Houd er wel rekening mee dat over het algemeen geldt, hoe meer (beperkende) voorwaarden, hoe hoger de rente. Met andere woorden: hoe vrijer je wilt kunnen beschikken over je spaargeld, hoe minder goed het zal renderen.

Sparen tips

  • Als je geld bij de bank op een spaarrekening zet, wil je natuurlijk dat het geld er veilig staat. Maar hoe zorgvuldig je zelf ook bent, elke bank kan failliet gaan. Gelukkig is er het depositogarantiestelsel, dat tegoeden tot 100.000 euro garandeert. Spaar je bij een bank die een vergunning heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) dan heb je de garantie dat je bij een eventueel faillissement je geld terugkrijgt. De garantie geldt per rekeninghouder, per bank. Heb je dus meer dan 100.000 euro op je betaal- en spaarrekening(en) staan, zorg dan dat je het spreidt over verschillende banken die een verschillende bankvergunning hebben.
  • Heb je kinderen? Een kind leren sparen is een belangrijk onderdeel van het leren omgaan met geld. Dit kan door het kind een spaarpot te geven. Daarnaast kun je een speciale kinderspaarrekening openen. Vergelijk de rente van deze rekeningen wel eerst met die van reguliere spaarrekeningen, want soms leveren die laatste een hogere rente op en kun je dus beter daarvoor kiezen. 
  • Wil je een groot bedrag sparen voor bijvoorbeeld de aflossing van je hypotheek of je pensioen? Er zijn speciale spaarvormen die je hiervoor kunt afsluiten en die je een belastingvoordeel opleveren. Banksparen is hiervan een voorbeeld. Gedurende de opbouwfase hoef je over het gespaarde tegoed geen vermogensbelasting te betalen. Een bankspaarrekening is bovendien een geblokkeerde rekening, dus je voorkomt ermee dat je het geld aan andere zaken uitgeeft.
Wist je dat...Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl