Sparen

Lijfrenteverzekering

Hoe werkt een lijfrenteverzekering?

De lijfrente kent twee varianten. Je kunt geld sparen via een bank, ook wel banksparen of bancaire lijfrente genoemd. Maar je kunt ook een lijfrenteverzekering afsluiten bij een verzekeraar. In dit artikel zullen we ons vooral richten op de verzekerde lijfrente. 

Een lijfrente verzekering is een soort levensverzekering. Met een lijfrentepolis kun je fiscaalvriendelijk extra kapitaal opbouwen voor na je pensionering. Omdat de overheid pensioensparen wil stimuleren, is de inleg op een lijfrenteverzekering vaak aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Er zijn echter ook mensen die de lijfrente gebruiken om het inkomen van nabestaanden veilig te stellen na overlijden.

Lijfrente opbouwen en uitkeren

De lijfrente kent twee fases: de opbouw en de uitkering. Bij de opbouwfase heb je globaal twee mogelijkheden: je kunt periodiek een premie betalen (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) of je kunt in één keer een groter bedrag storten in de lijfrenteverzekering. Dit laatste wordt ook wel een koopsompolis genoemd.

Tegen de tijd dat je de pensioengerechtigde leeftijd nadert, wordt het tijd voor de uitkeringsfase. Het opbouwde lijfrentetegoed komt vrij, je hebt dan een expirerende lijfrente. Hiermee kun je bij dezelfde verzekeraar een uitkerende lijfrenteverzekering afsluiten. Maar je kunt met het geld ook een uitkerende lijfrente afsluiten bij een andere verzekeraar of de uitkering via banksparen laten lopen bij een bank.

Als je een uitkerende lijfrente afsluit, spreek je zelf met de bank af op welke manier je het geld krijgt uitbetaald. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je vanaf 65 jaar een maandelijkse uitkering ontvangt uit de lijfrente polis.

Lijfrente en belasting

Een lijfrenteverzekering is een belastingvriendelijke pensioenspaarvorm. De inleg kan, onder bepaalde voorwaarden, worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Ook hoef je geen vermogensbelasting over het opgebouwde tegoed te betalen. Wanneer de lijfrente tot uitkering komt, betaal je wel inkomstenbelasting over het uitgekeerde bedrag. Lees hier meer over de vrijstelling vermogensbelasting.

Tot 2006 was het fiscaal aantrekkelijk om een lijfrente te gebruiken voor vervroegd pensioen. De overbruggingslijfrente is sinds 2006 niet meer aftrekbaar. Ook wanneer je de uitkering van je lijfrente voor je 65e in laat gaan kun je geen premies meer aftrekken.

Voordelen lijfrente

  • Bij wisseling van werkgever kan er een pensioengat ontstaan. Een lijfrentepolis loopt gewoon door, omdat je de premie daarvoor zelf betaalt
  • Je kunt regelen dat de uitkering na jouw overlijden voor honderd procent doorloopt naar jouw nabestaanden
  • Er zit geen limiet aan de uitkeringstermijn

Nadelen lijfrente

  • Aan het afsluiten van een lijfrentepolis kunnen hoge kosten verbonden zijn. Het is dus belangrijk een goede vergelijking te maken.

Lijfrente afsluiten

Vanwege het grote aanbod is het niet eenvoudig om een lijfrente te kiezen. De verschillende lijfrenteproducten hebben verschillende voorwaarden en regelingen. Lijfrente vergelijken is dus heel belangrijk. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden. Zoals wil ik een koopsom of een periodieke inleg en wil ik een levenslange of tijdelijke uitkering? Al deze vragen moeten beantwoord worden voordat je een lijfrente gaat kopen. 

Tip! Wil je in plaats van op een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering liever sparen voor je pensioen op een regulier spaarproduct? Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de rente en voorwaarden van alle soorten spaarrekeningen. En wil je geld wat langer vastzetten? Vergelijk dan hier depositorente.