Sparen

Lijfrente afkopen belasting

Waarop letten bij lijfrente afkopen?

De meeste mensen die een lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente (banksparen) hebben, willen deze in de toekomst gebruiken voor een extraatje bovenop het pensioen. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je het lijfrentetegoed plotseling nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld in geldnood zit. Je kunt er dan voor kiezen de lijfrente af te kopen. Houd er echter wel rekening mee dat je in dit geval een groot deel van de lijfrente afdraagt aan de Belastingdienst.

Afkoop lijfrente – Belasting in box 1 betalen

Tijdens het opbouwen van een lijfrente mag je de ingelegde premies, onder voorwaarden, aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt in box 1. Op het moment dat je besluit de lijfrente af te kopen, wil de Belastingdienst dat je met terugwerkende kracht alsnog inkomstenbelasting over ingelegde bedragen betaalt. Daarom houdt de verzekeringsmaatschappij of de bank een loonheffing in op de afkoopsom.

De bank of verzekeringsmaatschappij houdt standaard 49,50 procent (toptarief belasting) in. Blijkt later dat het bedrag (deels) eigenlijk in een lager tarief valt, dan wordt dit verrekent in je aangifte voor de inkomstenbelasting van het betreffende jaar. Je krijgt dan dus een deel van de ingehouden loonheffing terug.

Let op: Als je niet alle ingelegde premies voor je lijfrente hebt afgetrokken van de inkomstenbelasting, kun je de bank of verzekeraar vragen dit verrekenen. Zo betaal je over de niet-afgetrokken premies niet dubbel belasting. Hiervoor dien je een ‘Verklaring niet-afgetrokken premies’ op te vragen bij de Belastingdienst.

Revisierente over afkoop lijfrente

Naast de inkomstenbelasting, betaal je in de meeste gevallen ook nog een revisierente over de afgekochte lijfrente. Deze rente betaal je aan de Belastingdienst en bedraagt 20 procent van het lijfrentetegoed. Is de afgekochte lijfrente minder waard dan 4.404 euro? Dan hoef je geen revisierente te betalen.

Let op: Als je een lijfrente afkoopt die vóór 16 oktober 1990 is afgesloten of als je na 1991 geen premies meer hebt ingelegd, betaal je ook geen revisierente.

Omdat de Belastingdienst loonheffing van 49,50 procent en de 20 procent revisierente over hetzelfde bedrag berekent, draag je in totaal dus 69,5 procent van de waarde van de lijfrente af aan de belasting. Dit kan iets minder worden als achteraf blijkt dat de lijfrente niet in de hoogste belastingschijf valt, maar feit blijft dat je hoe dan ook een groot deel afdraagt. Hierdoor is het afkopen van een lijfrente vrijwel nooit aantrekkelijk.

Als je het geld echt nodig hebt, kun je misschien niet anders, maar reken je dus niet te vroeg rijk. Waarschijnlijk krijg je namelijk maar 28 procent van de lijfrente uitgekeerd van je bank of verzekeringsmaatschappij.