Sparen

Lijfrente omzetten in banksparen

Waarop letten bij lijfrente omzetten in banksparen?

Fiscaal vriendelijk geld sparen voor een aanvullend pensioen kan op verschillende manieren. Zo kun je een lijfrenteverzekering afsluiten of een bankspaarrekening openen. Maar wat als nu blijkt dat het overzetten van de in het verleden geopende lijfrente naar banksparen financieel voordeliger is? Mag je je lijfrenteverzekering dan zomaar omzetten en zo ja, wanneer is het verstandig?

Lijfrente overzetten naar banksparen, wanneer verstandig?

De bedragen die je door de jaren inlegt in een lijfrenteverzekering, staan vast. Dat houdt in dat je deze niet zomaar mag opnemen. Wil je dit toch, dan rekent de bank of verzekeraar hier hoge kosten voor. Vanwege deze hoge kosten is het niet aantrekkelijk om je lijfrente voor het einde van de looptijd om te zetten naar banksparen.

Bereikt je lijfrenteverzekering binnenkort de einddatum? Dan heb je de keuze om verder te sparen voor een aanvullend pensioen, of om de opgebouwde bedragen in termijnen uit te laten keren. In beide gevallen kun je ervoor kiezen om de lijfrente om te zetten naar banksparen. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer een bankspaarrekening een hoger rendement en lagere kosten met zich meebrengt.

Lijfrenteverzekering omzetten in banksparen, hoe doe je dat?

Of je er nu voor kiest om verder te sparen of om het opgebouwde tegoed in termijnen uit te laten keren, het omzetten van een lijfrente naar banksparen werkt hetzelfde. Het eerste wat je doet, is een bankspaarrekening openen. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat je van tevoren een goede vergelijking maakt. Welke bankspaarrekening biedt een hoge spaarrente en kent gunstige voorwaarden? Zodra je een geschikte rekening hebt geopend, verzoek je je huidige verzekeraar om het opgebouwde lijfrentetegoed over te maken naar je zojuist geopende bankspaarrekening. Dit heet kapitaaloverdracht.

Let op! Zorg ervoor dat deze kapitaaloverdracht ook daadwerkelijk plaatsvindt. Doe je dit niet, maar laat je het opgebouwde tegoed eerst op je eigen rekening uitkeren om het vervolgens zelf op een bankspaarrekening te storten? Dan beschouwt de Belastingdienst dit als afkoop van je lijfrente, waardoor je revisierente en inkomstenbelasting betaalt.

Als je het verzoek tot kapitaaloverdracht hebt ingediend, wisselen de bank en verzekeraar onderling de nodige gegevens uit. Vervolgens ronden ze de overdracht af, waarna je lijfrentetegoed binnen enkele dagen op de nieuwe bankspaarrekening staat.

Let op! Het openen van een nieuwe bankspaarrekening brengt de nodige kosten met zich mee. Je betaalt bijvoorbeeld advies-, afsluit en in sommige gevallen ook bemiddelingskosten. Zet deze kosten van tevoren af tegen de opbrengsten van het overzetten en stel jezelf de vraag of overstappen financieel voordelig is of niet.