Contact

Nederlandse bankrekening openen als buitenlander, kan dat?

Kan ik een Nederlandse bankrekening openen als buitenlander?

Als je als buitenlander langere tijd in Nederland verblijft, kan het soms handig zijn om een Nederlandse betaalrekening te hebben. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn om een bankrekening te openen in Nederland als buitenlander.

Bankrekening openen in Nederland door buitenlander – Voorwaarden

Alle Nederlandse banken stellen als voorwaarde dat je in Nederland woont en staat ingeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Ook moet je een Nederlands identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning hebben. Heb je geen verblijfadres in Nederland of sta je niet ingeschreven bij de gemeente? Dan kun je dus geen Nederlandse bankrekening openen. Hetzelfde geldt wanneer je geen geldige identiteitspapieren hebt.

Wie oorspronkelijk uit een andere EU-lidstaat komt, heeft extra mogelijkheden. Nederlandse banken moeten ingezetenen van andere EU-landen namelijk hetzelfde behandelen als klanten uit eigen land. Als de bank je toch weigert vanwege je nationaliteit, kun je bezwaar aantekenen bij de bank. Leidt dit niet tot een gewenste oplossing, dan is een beroep doen op het Europees buitengerechtelijk klachtennetwerk voor financiële diensten de volgende stap. 

Bankrekening openen als buitenlander – Mogelijkheden

Voldoe je wel aan de bovengenoemde voorwaarden, dan kun je meestal gewoon online een bankrekening aanvragen bij de verschillende Nederlandse banken. Dit doe je via de website van de betreffende bank.

Tip! Goedkope bankrekening openen? In dit overzicht zie je direct welke banken in Nederland betaalrekeningen aanbieden en welke kosten zij rekenen.

Bankrekening openen als buitenlander – Extra mogelijkheden

Als je aan de voorwaarden voldoet die banken stellen voor het openen van de betaalrekening, kun je naast de betaalrekening vaak ook gebruik maken van andere financiële producten van bank. Zo kun je bijvoorbeeld een creditcard aanvragen of een spaarrekening openen.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken
;