Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Oud spaarbankboekje

Wat doen met een oud spaarbankboekje?

Voor de komst van de huidige spaarrekeningen, kon je geld sparen via een spaarbankboekje. Hierin werd het saldo bijgehouden en werd de spaarrente bijgehouden. Bij iedere storting of opname moest het spaarbankboekje mee naar de bank. Het komt nog regelmatig voor dat mensen een oud spaarbankboekje thuis in de la of tussen de administratie vinden. Kun je nog iets doen met die oude spaarbankboekjes?

Spaarbankboekje - Verjaringstermijn

Voor spaartegoeden wordt door de Nederlandse Vereniging van Banken een verjaringstermijn van twintig jaar aangehouden. Als er twintig jaar geen mutaties zijn geweest in het spaarbankboekje vervalt het tegoed volgens de wet aan de bank. Dit betekent dat als er twintig jaar geen stortingen of opnames zijn gedaan op een spaarrekening, je in principe geen aanspraak meer kunt maken op het spaartegoed. Banken zeggen met deze termijn coulant om te gaan.

Wat doen met oud spaarbankboekje?

Wij adviseren bij een oud spaarbankboekje om de bank aan te schrijven met een beschrijving van het spaarbewijs en de vraag op welke wijze je dit geld kunt innen. Stuur het spaarboekje niet mee met de post, anders loop je het risico om het spaarboekje terug te krijgen met een “vervallen” stempel. In bijna ieder geval zal je in eerste instantie de mededeling krijgen dat het oud spaarboekje vervallen is. Neem hiermee niet direct genoegen. Probeer het vervolgens bij de juridische afdeling van de bank. Ook kan je het hogerop zoeken, zoals het hoofdkantoor.

Tip! Als een bank aangeeft dat het spaarboekje vervallen is of het geld opgenomen is, laat de bank dit dan bewijzen. Een bank moet dit namelijk kunnen bewijzen. Als ze dit niet kunnen, laat het hier dan niet bij zitten.

Oude spaarbankboekjes – Bij welke bank inleveren?

Het kan zijn dat je oude spaarbankboekjes hebt van banken die niet meer bestaan. Je kunt via de helpdesk van De Nederlandsche Bank (DNB) achterhalen bij welke bestaande bank je het oude spaarbankboekje kunt verzilveren.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl