Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Overstappen van bank

Waarop letten bij overstappen van bank?

Soms kan het verstandig zijn om te veranderen van bank. Dat geldt zowel voor een betaalrekening als voor een spaarrekening. Misschien heeft een andere bank wel voorwaarden die beter passen bij jouw wensen, of kun je bij een andere bank tegen een betere spaarrente geld sparen. Overstappen naar een andere bank kan in principe altijd.

Overstappen bank - Betaalrekening

Veranderen van bank voor wat betreft je betaalrekening kan altijd. Je stapt over door eerst de nieuwe rekening te openen bij de nieuwe bank. Dit kan bij een servicekantoor of online. 

Sommige banken verlangen dat wanneer je een betaalrekening opent hier ook maandelijks bijvoorbeeld je salaris gestort wordt. Betaalrekeningen kosten een bank ook geld, waardoor ze deze liever niet onnodig openen. Controleer of dit ook geldt voor de bank waar jij je nieuwe betaalrekening wilt openen.

Let op! Betaalrekeningen kosten geld. Open dus niet meer betaalrekeningen dan noodzakelijk, want dat kost je onnodig geld. 

Van bank veranderen - Waar op letten?

Nadat de betaalrekening geopend is moet je er voor zorgen dat iedereen op de hoogte is van je nieuwe rekeningnummer. Denk hierbij aan je hypotheekverstrekker of woningcorporatie, de Belastingdienst, je energieleveranciers, alle organisaties waar je een abonnement hebt afgesloten, je werkgever enzovoorts. Bekijk je rekeningafschriften tot enkele maanden terug om te controleren wie bij jou geld stort of afschrijft en aan wie jij zelf geld overmaakt. Geef organisaties bovendien een paar weken de tijd om de nieuwe gegevens te verwerken.

De gegevens die je nodig hebt om een nieuwe betaalrekening te openen zijn je persoonsgegevens en je adresgegevens. Je burgerservicenummer (voorheen Sofi nummer) en een geldig legitimatiebewijs zijn verplicht. Ook heb je de gegevens nodig van een eventuele mederekeninghouder.

Weet je zeker dat je alles hebt geregeld? Dan zeg je je oude betaalrekening op. Dat kan alleen niet als het saldo negatief is. Sta je wel in het rood, stort dan voldoende geld op je rekening om te zorgen dat er 0 euro op je rekening staat. Staat er nog geld op je rekening? Dan geef je het rekeningnummer door van je nieuwe bank. Je oude bank maakt dan het resterende bedrag over op je nieuwe rekening.

Overstappen naar andere bank – Spaarrekening

Voor een spaarrekening gelden dezelfde regels als voor het oversluiten van je betaalrekening, maar voor een spaarrekening betaal je geen kosten. Ook hoeven er minder mensen en organisaties op de hoogte gebracht te worden van je overstap. Een deposito kan niet verhuisd worden naar een nieuwe bank.

Wil je overstappen, dan moet je eerst een nieuwe spaarrekening openen. Stort daar vervolgens je spaargeld op. Is dat gelukt, sluit dan je oude rekening. Je kan je oude spaarrekening ook laten bestaan. Dan kan je snel je geld weer terugverhuizen naar je oude spaarrekening als daar bijvoorbeeld na verloop van tijd de hoogste spaarrente wordt gegeven.

Als je een spaarrekening wilt openen heb je dezelfde gegevens nodig als voor een betaalrekening. Wat wel anders is, is dat je ook een betaalrekeningnummer op moet geven. Dit rekeningnummer wordt ook wel tegenrekening genoemd. Dit is de betaalrekening welke gebruikt wordt om geld te storten naar en van de spaarrekening.

Enkele banken stellen het verplicht dat je een betaalrekening bij dezelfde bank moet aanhouden om een spaarrekening te openen. Maar bij de meeste banken hoeft dat niet.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl