Contact

Raisin betrouwbaar?

Is bij een Raisin bank sparen veilig en betrouwbaar?

De hoogste spaarrente vind je tegenwoordig vaak bij een buitenlandse bank waar je als Nederlander kunt sparen via het spaarplatform Raisin. Denk aan banken als Renault Bank, Klarna en Banca Progetto. Raisin is al sinds 2016 (toen nog Savedo) actief in Nederland met deposito’s van verschillende Europese spaarbanken. De banken waar Raisin mee samenwerkt, worden zorgvuldig gekozen en vallen allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Je spaargeld is daarmee bij elke Raisin bank net zo veilig als in Nederland en gegarandeerd tot 100.000 euro. Sparen bij een Raisin bank is dus veilig en betrouwbaar.

Toch zijn er wel een aantal dingen die je moet weten als je gaat sparen via Raisin. In dit artikel zetten we belangrijkste zaken voor je op een rij.

Sparen bij Raisin, hoe werkt het?

Raisin is een spaarplatform. Via dit platform kun je sparen bij verschillende buitenlandse banken. Je spaargeld staat dus niet bij Raisin zelf maar op de spaarrekeningen of deposito’s bij de buitenlandse banken waar je het geld naartoe stort. Als je wilt sparen bij een bank die via Raisin spaarrekeningen of deposito’s aanbiedt, meld je je eerst als klant aan bij Raisin. Het spaarplatform regelt je identificatie en je krijgt dan een rekening bij Raisin. Hierop kun je geld storten dat je vervolgens weer doorstort naar de spaarbank van je keuze. Je kunt via Raisin zo bij meerdere banken sparen.

Hoelang duurt Raisin identificatie?

Zodra je je hebt aangemeld als klant bij Raisin, ontvang je direct toegang tot je persoonlijke Raisin account. Hierin regel je je identificatie. Dit doe je via een videogesprek. Dit kan via de Raisin app op je smartphone of via een webcam met je computer in de online omgeving van Raisin. Het identificatiegesprek duurt ongeveer 5 minuten en vindt meestal in het Engels plaats, soms kun je kiezen voor een medewerker die een andere taal kiest. Bij het gesprek heb je een geldig identiteitsbewijs (Paspoort of ID-kaart) nodig.

Verder moet je in je Raisin account een adresbewijs uploaden. Dit moet een document zijn waar je naam en adres volledig op staat. Je kan kiezen voor een bankafschrift, een brief van de Belastingdienst of een andere overheidsinstelling of een energierekening. Het document mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Als je de stappen allemaal hebt uitgevoerd, beoordeelt Raisin je gegevens. Als alles in orde is, openen ze binnen een paar werkdagen je Raisin rekening. Vanaf dat moment kun je een spaarrekening of deposito openen en geld overmaken bij een bank die is aangesloten bij Raisin.

Naar Raisin geld overmaken

Als je een aanvraag voor een deposito of spaarrekening bij een Raisin bank hebt gedaan, maak je het gekozen inlegbedrag over naar je Raisin rekening. Het kan zijn dat Raisin nog extra vragen stelt en documenten opvraagt om de herkomst van het geld dat je stort te bevestigen. Als Raisin en de partnerbank akkoord zijn, wordt je spaarproduct geopend en ontvang je een bevestigingsmail van Raisin.

Goed om te weten! Als je een spaarrekening opent bij Raisin, kun je na de eerste storting gewoon vrij geld overboeken en opnemen van en naar je Raisin rekening en de betreffende Raisin bank.

Raisin banken en het depositogarantiestelsel

We krijgen regelmatig vragen van mensen die overwegen te sparen bij een Raisin bank en zich afvragen of hun geld veilig is. Alle banken waar Raisin mee samenwerkt, vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Dit betekent dat je spaargeld altijd, net als in Nederland, is beschermd tot 100.000 euro. Bovendien vallen alle banken onder dezelfde Europese toezichtregels, dus de kans dat een Raisin bank failliet gaat is relatief klein. Tijdens het spaarrekening of deposito vergelijken op Geld.nl zie je bij elk spaarproduct meteen onder welk depositogarantiestelsel het valt.

Raisin banken en bronbelasting

Nederlanders die sparen bij buitenlandse banken, moeten in sommige landen bronbelasting betalen. Dit wil zeggen dat het spaarland belasting inhoudt op je rendement. Vóór je in de Raisin app een deposito of spaarrekening opent, zie je altijd of er bronbelasting geldt in het betreffende land. Als er bronbelasting geldt, kun je hier meestal (gedeeltelijk) vrijstelling voor aanvragen. Verder kun je de betaalde bronbelasting in Nederland laten verrekenen met je belastingaangifte, zodat je nooit dubbel belasting betaalt over je spaargeld. Meer hierover lees je in het artikel Belasting spaargeld buitenland.

Sparen bij Raisin, voor- en nadelen

Sparen bij Raisin is dus veilig en betrouwbaar. Daarnaast heeft sparen via een spaarplatform als Raisin een paar belangrijke voordelen. Omdat Raisin de tussenpartij is, kunnen zij je helpen om een beroep te doen op het depositogarantiestelsel als een bank toch failliet gaat. Daarnaast zorgt Raisin dat je alle benodigde documenten ontvangt om bijvoorbeeld vrijstelling van bronbelasting aan te vragen. Zij nemen je dus veel werk uit handen.

Een nadeel aan sparen bij Raisin dat we soms terugkrijgen van bezoekers, is dat je bij Raisin banken geen en/of rekeningen kunt openen. De spaarrekening of deposito’s staan altijd alleen op je eigen naam. Je mag wel een gezamenlijke rekening als tegenrekening opgeven voor je Raisin rekening.

Verder betekent sparen bij buitenlandse banken, dus ook via Raisin, dat geld opnemen en overmaken soms wat langer duurt dan je gewend bent bij de Nederlandse banken. Voor spaargeld dat je snel wilt kunnen opnemen als je een onverwachte rekening krijgt of je wasmachine het begeeft, is sparen bij Raisin dus niet handig. Voor spaargeld dat je extra hebt bovenop je financiële buffer, is het wel een prima alternatief.

Sparen tegen de hoogste rente?

Op Geld.nl vergelijk je de spaarrente van alle banken die in Nederland actief zijn. Zo vergelijk je heel eenvoudig de spaarrente van Raisin banken met die van andere spaarbanken en vind je direct de bank die voor jou de hoogste rente biedt.Spaarrente vergelijken

Sparen bij Raisin of via een andere spaaraanbieder? Vergelijk & kies de hoogste rente!
;