Sparen

Ratings banken Nederland

Wat zeggen de ratings van banken in Nederland?

Wie gaat geld sparen bij een bank wil natuurlijk een goede spaarrente maar ook zeker weten dat zijn spaargeld veilig is. Je kunt hierbij kijken naar of een bank onder het depositogarantiestelsel valt, zodat je zeker weet dat je geld tot 100.000 per persoon per bankvergunning is gegarandeerd. Daarnaast geven ratings van verschillende kredietbeoordelaars je informatie over de kredietwaardigheid. Maar wat zegt zo’n rating en wat heb je eraan als klant? In dit artikel lees alles over de ratings van banken.

Wat betekenen de ratings banken Nederland?

Een rating van een kredietbeoordelaar geeft informatie over de kredietwaardigheid van een bank. Het geeft collega banken en beleggers informatie over hoe groot de kans is dat als je de bank geld uitleent deze het terug kan betalen. Een bank die een hoge kredietrating heeft zal daarom ook minder rente hoeven te betalen als ze geld wil lenen dan een bank met een lage rating. Bij deze laatste loopt de geldgever immers het risico dat het geld niet wordt uitbetaald. Voor de spaarder geeft de rating een indicatie voor hoe financieel stabiel de bank is. 

Verklaring codes ratings banken

De drie meeste bekende kredietbeoordelaars zijn Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s. In module voor spaarrente vergelijken van Geld.nl vind je bij alle aanbieders de rating van Fitch als je kiest voor uitgebreid vergelijken. In aflopende volgorde van hoge naar lage kredietwaardigheid hanteert dit bureau de volgende ratings:

  • AAA, AA, A

De banken met deze ratings kennen een stabiel, laag kredietrisico.

  • BBB, BB, B (bij Moody’s: Baa, Ba, B)

De banken hebben een gemiddelde kredietwaardigheid, maar economische gebeurtenissen kunnen hier snel veranderingen in brengen.

  • CCC, CC, C (bij Moody’s: Caa, Ca, C)

De kredietwaardigheid van de banken is laag tot erg laag.

De kredietbeoordelaars geven bij de ratings AA t/m CC soms ook nog een + of - . Dit geeft aan of zij verwachten dat de rating in de toekomst zal verbeteren of juist slechter zal worden.

Standard & Poor’s hanteert ook nog een rating D. Deze geeft aan dat de bank betalingen niet nakomt en uitstel van betaling heeft aangevraagd.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken