Sparen

Buitenlandse rekening openen

Waarop letten bij buitenlandse rekening openen?

Als je een tijdje in het buitenland woont of werkt, is het handig een betaalrekening te hebben in het betreffende land. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn om een rekening te openen in het buitenland. Ook vind je hier informatie over hoe je een spaarrekening in het buitenland kunt openen.

Buitenlandse bankrekening - Voorwaarden

In principe zou je volgens de regels van verkeer van kapitaal binnen de Europese Unie (EU) in elk land een betaalrekening moeten kunnen openen. In de praktijk weigert de bank potentiele rekeninghouders uit het buitenland. Banken willen namelijk je gegevens controleren als je een betaalrekening opent en dit gaat het gemakkelijkst bij ingezetenen van het land zelf. Voor de controle van een buitenlandse aspirant-rekeninghouder moeten ze relatief veel werk verrichten, waardoor het voor de meeste banken niet commercieel aantrekkelijk is een betaalrekening te verstrekken aan jou als buitenlander.

Tip! Sommige Nederlandse banken bieden speciale betaalrekeningen aan voor expats. Dit is vaak een goed alternatief als je een tijdje in het buitenland woont of werkt.

Let wel, je mag door een bank binnen de EU nooit geweigerd worden puur op grond van je nationaliteit. Vermoed je dat dit toch gebeurt en dat je niet om commerciële redenen wordt geweigerd door de bank? Dan kun je bezwaar aantekenen bij de bank. Als dit niet leidt tot een gewenste oplossing, is een beroep doen op het Europees buitengerechtelijk klachtennetwerk voor financiële diensten de volgende stap.

Buitenlandse spaarrekening openen – Mogelijkheden

Een andere soort rekening die Nederlands soms willen openen in het buitenland, is een spaarrekening. Dit lijkt vaak aantrekkelijk omdat je soms een fors hogere spaarrente krijgt dan in Nederland. Zo krijg je in sommige landen spaarrentes tot meer dan 20 procent. En omdat je veel spaarrekeningen online kunt openen, kost ook nog eens weinig tijd en moeite.

Waar je echter wel op moet letten is dat je vaak alleen maar zulke hoge rentes krijgt, omdat de munteenheid in het betreffende land snel minder waard wordt. Het gevaar hiervan is dat de waarde van je spaargeld in de vreemde valuta harder achteruit gaat dan wat je terugverdient aan spaarrente. Hierdoor kost het sparen je uiteindelijk geld. Stel dat je 10.000 euro op een spaarrekening in Argentinië zet tegen een rente van 20 procent. Als de inflatie in het land 30 procent is (niet geheel onrealistisch), is je spaarsaldo aan het einde van het jaar nog maar 9.000 euro waard. Het is dus erg belangrijk goed naar de inflatie in een land te kijken voor je besluit er een spaarrekening te openen.

Sparen bij een buitenlandse bank in Nederland

Sparen bij een buitenlandse bank in Nederland is een stuk eenvoudiger. Op de Nederlandse spaarmarkt zijn diverse buitenlandse spelers actief, zoals Garantibank, Credit Europe Bank en Lloyds Bank. Op de website van De Nederlandsche Bank zie je of het depositogarantiestelsel van toepassing is of niet. Voor al deze banken geldt overigens wel dat zij onder een garantiestelsel vallen binnen de EU, waardoor je spaargeld altijd tot 100.000 euro is gegarandeerd.

Tip! Behalve spaarrekeningen kun je op Geld.nl ook de hoogste depositorente of rente kinderspaarrekening vergelijken.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl